The Time

A Budapest Táncszínház legújabb bemutatójának programjában Földi Béla és a holland koreográfus Neel Verdoorn egy-egy darabját láthatja a közönség. Az elsõ részben Földi Béla a férfi születésétõl eredõ útját kíséri végig önéletrajzi megközelítésben. A "Hogyha elfelejtesz..." címû Neel Verdoorn koreográfiában három táncos kergeti egymást az idõ és a tér kerekében. A zene - Steve Reich: Triple quartetje -  szerves részét képezi a darabnak.

Budapest Táncszínház: The Time "Élet egypercesek"
Bemutató: 2007. október 26., Nemzeti Táncszínház
 

"Perc"
  
 
"...Széttörött a puzzle, hiányos a képe,
Mosolya még velem, de már nem fogja a kezem.
Megállhatnánk végre - kérem az időt,
De a kérdőjel eltorzul, és nincs pont a mondat mögött."
(Földi Béla)

"Fiatalon kinevetjük az időt és a halált. Aztán elérünk a korba, hogy gondolkozni, töprengeni kezdünk rajta" - mondja az ötvenedik évébe lépett koreográfus. Egyfajta iróniával nyúl a groteszk szemléletéhez, ami, mint fogalmaz, elcsúsztatott aspektusból kémlelve a valóságot, különleges humorával új összefüggésekre, a dolgok fonákjára világít rá. "Hiszek benne, hogy a lelkünk nem velünk születik, gazdagabb, öregebb, mint a szellemünk és a testünk - tartozik valahova."
Földi eddig talán leglíraibb darabja ugyanakkor személyes tragédia sajátos feldolgozása. A férfi születésétől eredő útját duettekben kíséri végig egy önéletrajzi szegmensben. A halál nemtelen alakja a színpadon végig jelen van, nem szomorú, nem vidám, nem gonosz és önmagában nem zord, csak munkáját végzi - Isten akaratát. "A színen a lélek húrja elszakad, megtestesül a halál, de velünk él tovább és az idő folyója meg nem áll."


Neel Verdoorn: If You Forget Me.../ Hogyha elfelejtesz...

Az est második koreográfiája is az idő múlásával foglalkozik. A holland koreográfus darabjában három táncos kergeti egymást az idő és a tér kerekében. A zene - Steve Reich: Triple quartet - az élet metaforájaként jelenik meg: a gyors és lassú motívumok, melódiák úgy váltakoznak, ahogy az idő magával ragad és elfeledteti a múlandóságot. "A táncosok szenvedélyesen próbálják megállítani az időt, hogy újra halljuk a zenét."
Neel Verdoorn készített már darabokat a DJAZZEX-nek, a Budapest Táncszínház részére, továbbá a Compagnia Ater Ballettonak, Dance Company Krisztina Dechatel - Amsterdam, valamint a Scapinonak - Rotterdam részére. "Hogyha elfelejtesz..." című darabja eredetileg a Korzo Producties megrendelésére készült, 2007. január 25-én mutatták be a hágai Korzo Színházban.

A darabokat legközelebb november 23-án este 7-kor játsszák a Nemzeti Táncszínházban.

süti beállítások módosítása