II. Bárka Fesztivál

Idén második akalommal kerül megrendezésre november 2. és 11. között a Bárka Fesztivál, amelyen a  tavalyihoz hasonlóan - szakmai szempontból is- igazi csemegéket találhatunk a programok között.

A 2006-os fesztivál kivételes szakmai és közönségsikere megerősített bennünket eredeti szándékainkban: évről-évre meghívjuk a Bárkára, Budapestre a kortárs színház legkiemelkedőbb produkcióit, s a Bárka léptékéhez igazodó, kicsi, de annál jelentősebb fesztivál keretében alkalmat teremtünk arra, hogy másfél héten át igazi fesztiválközponttá váljunk, színházi előadásokkal, vitákkal, kiállításokkal, vetítésekkel, koncertekkel valódi kulturális Esemény színhelyévé tegyük a megújuló Bárka Színházat, egyben lehetőséget teremtsünk találkozásokra, műhelymunkákra, későbbi vendégjátékok és vendégmunkák előkészítésére. Szeretnénk megsegíteni azt, hogy a legkiválóbb külföldi példák beépülhessenek a hazai színházi közgondolkodásba, egyben mércét jelenthessenek a további fejlődéséhez.


Oskaras Koršunovas


November 2-án a litván Korsunovas és társulata lesz a Bárka vendége. Az elmúlt évtizedben Európa színjátszását meghatározóan befolyásolta a Baltikum, s ott is három nagy rendező: Nekrosius, Hermanis és Korsunovas. Hermanissal és színházával találkozhattunk a tavalyi fesztiválon (mellesleg Nekrosius nagyszerű Hamletje és Othelloja Gyula vendége volt 2006 és 2007 nyarán), az idén pedig Korsunovas Szentivánéji álomja látogat a Bárkára (éppen abba a színházba, mely 1996-ban egy Szentivánéjinak is köszönhette születését, és tíz évre rá a megújulás pecsétje éppen a Bárka új művészeti igazgatójának, Alföldi Róbertnek sikeres Szentivánéji álomja lett, mely szintén az idei fesztivál programján szerepel).

 

November 3-án orosz színházat üdvözölhetünk az idén a Bárkán, a nagyszerű színházi guru, Anatolij Vasziljev színházának rendező-tervező tehetsége, Dmitrij Krimov és fiatal csapata a Csehov-drámákból összerakott mozaik, az Árverés című előadással érkezik. Az Árverés az idei Arany Maszk fesztivál egyik szenzációja volt. Az előadás kiindulópontja a Cseresznyéskert kulcsjelenete, amikoris a birtokot elárverezik, és álmokba, emlékekbe kapaszkodó hőseink búcsút intenek mindennek, ami számukra az életet jelenti. E pillanattal játszanak Krimov fiatal színészei megidézik a Sirályt, a Ványa bácsit és a többi Csehov-darabot, egyben saját életüket. A Három nővér katonáitól Fellini bohócaiig friss, színes, bátor és elképesztően tehetséges ifjak varázsolják elénk magát az életet.
("...frenetikus, féktelen, fiatal őrület, ugyanakkor szárnyaló, szomorú és szabad költészet - gyönyörű és friss bohócjáték" - SZÍNHÁZ, 2007, július)


Nagy József és Vladimir Taraszov az Utolsó tájkép c. előadásban

November 9-én immár visszatérő vendég lesz a Bárka Fesztiválon Nagy József és társulata. Tudatosan épülő együttműködés újabb lépése ez: a Magyarkanizsán tavaly decemberben felavatott Nagy József Kreatív Központtal reményeink szerint hosszútávú kapcsolat alakulhat ki, s 2007 őszén egy régi-új előadás premierje történhet meg a Bárkán. A Tájkép vihar után Nagy József legutolsó, legfrissebb munkája. A cím sokak számára bizonyára ismerősen cseng, igen, az Utolsó tájkép új változatáról van szó. Ez a munka talán a legintimebb, legbensőbb művészi vallomás azokról a gyökerekről, amik a húsz éve úton lévő koreográfus-rendezőt minden munkájában meghatározzák. A Tájkép vihar után ősbemutatója 2006 decemberében zajlott le Franciaországban, abban a hónapban tehát, amikor a magyarkanizsai Nagy József Regionális Kreatív Műhelyt is felavatták, mely ünnep egyben a kanizsai illetőségű Nagy visszatérését, húszéves útonlevésének befejezését is jelentette. Az új előadásban a kiváló orosz dobost, Tarasovot két új zenész, Szelevényi Ákos és Gildas Etevenard váltja fel, és szerepük korántsem korlátozódik a zenélésre, színészként is résztvevői a produkciónak.

November 11-én sokéves szünet után újra Budapest vendége lesz a Berlini Schaubühne am Lehniner Platz. Korunk egyik legjelentősebb rendezőjének, a belga származású, de többnyire Németországban dolgozó Luk Percevalnak legutóbbi munkáját, Az ügynök halálát láthatjuk majd a Bárkán. A Magyarországon is legendásnak számító Miller-dráma hihetetlenül erős színpadi változatának főszereplője egyébként az a Thomas Thieme, aki az idei Oscar-díjas német film, a Mások élete főszereplője is. A nyolcvanas években a Peter Stein által vezetett Schaubühne talán Európa elsőszámú színháza volt. Átmeneti válság után egy évtizeddel ezelőtt huszonéves tehetségek, Thomas Ostermeier és Sascha Waltz újra színházi központtá, a megújulás terepévé változtatták a Schaubühnét, nem véletlen tehát, hogy ez a kivételes tudású mester, Perceval is csatlakozott hozzájuk.
("Perceval rendezései ötvözik azt, amin felnőtt, amit otthonos érzésekkel befogad, illetve amivel manapság szembesül, és amit igyekvőn kapálódzva próbál elfogadni a magyar néző: ötvözik a részletező mikrorealizmust és végletekig redukált nyelvre átfogalmazott stilizációt." - SZÍNHÁZ, 2007 június)

November 4-én (Frankenstein-terv), 5-én (Szentivánéji álom) és 7-én (Vihar) a Bárka Színház, illetve a Bárka és a Maladype közös produkciói is láthatók a nemzetközi színházi találkozón. Az előadásokat a már megszokott és igen népszerű szakmai beszélgetések-viták követik, valamint kiállítások és koncertek is színesítik a programot.


II. BÁRKA FESZTIVÁL
2007. november 2-11.

November 2. (péntek)

18.30 kiállításmegnyitó
18.45 fesztiválmegnyitó - zászlófelvonás
19.00 William Shakespeare 
SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
Korsunovas Színház, Vilnius
rendező: Oskaras Korsunovas

November 3. (szombat)

19.00 Csehov nyomán
ÁRVERÉS
A Drámai Művészet Iskolája, Moszkva
rendező: Dmitrij Krimov
20.30 beszélgetés Dmitrij Krimovval és a társulattal
21.30 Jazznők - Ágens és Madák Zsuzsi estje (ingyenes!)

November 4. (vasárnap)

19.00 Mundruczó-Bíró 
FRANKENSTEIN-TERV
Bárka Színház, Budapest
rendező: Mundruczó Kornél
22.00 beszélgetés Mundruczó Kornéllal és a társulattal

November 5. (hétfő)

19.00 William Shakespeare 
SZENTIVÁNÉJI ÁLOM
Bárka Színház, Budapest
rendező: Alföldi Róbert
22.00 beszélgetés Alföldi Róberttel és a társulattal

November 7. (szerda)

19.00 Osztrovszkij 
 VIHAR
Bárka Színház - Maladype Társulat
rendező: Balázs Zoltán
21.30 beszélgetés Balázs Zoltánnal és a társulattal

November 9. (péntek)

19.00 Nagy-Szelevényi-Etevenard
TÁJKÉP VIHAR UTÁN
Jel Színház, Orleans-Magyarkanizsa
Rendező-koreográfus: Nagy József
20.15 beszélgetés Nagy Józseffel
21.00 SZABADOS GYÖRGY koncertje (ingyenes!)

November 10. (szombat)

21.00 ADA MILEA GROUP: Quijote - koncert (ingyenes!)

November 11. (vasárnap)

16.00 és 21.00 órakor!
Arthur Miller
AZ ÜGYNÖK HALÁLA
Schaubühne am Lehniner Platz, Berlin
rendező: Luk Perceval
18.00 beszélgetés Luk Percevallal és a társulattal
23.00 Fesztiválzárás, zászlólevonás

Az idegennyelvű előadások szinkrontolmácsolással láthatók!

Támogatók: NKA, MOL, Goethe Intézet, Raiffeisen Bank, Fővárosi Önkormányzat, Józsefvárosi Önkormányzat, RÉV 8.

 Forrás: Bárka Színház

süti beállítások módosítása