XIX. Stúdiószínházi Fesztivál

Végéhez közeledik az idén második alkalommal megrendezett magyar stúdiószínházi mûhelyek találkozója. A pénteken kezdõdött fesztiválon keddig összesen 7 elõadást láthat a közönség a Gárdonyi Géza Színházban.


 Jelenet Gárdonyi Géza Színház Párnaember c. előadásából

Beválogatták a budapesti Part Produkció Én egy szemüveges kisfiú vagyok című előadását, a Veszprémi Petőfi Színháztól Garaczi László: Plazma című játéka, Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög a Pintér Béla és Társulattól. A Kecskeméti Katona József Színház Tasnádi István: Finito című verses komédiájával lép fel, a Szabadkai Népszínház Újvidéki Művészeti Akadémiája pedig Janus Glowacki: Negyedik nővérét adja elő. A házigazdáktól Martin MacDonagh: A párnaember, és versenyen kívül Peter Shaffer: Equus című drámája látható. A fesztivált végül a szakmai zsűri értékelése és a díjkiosztó zárja október 30-án.

Az 1986-ban életre hívott rendezvény hiánypótló szakmai fesztivált jelentett: egyetlen fóruma volt akkoriban nemcsak a vidéki társulatoknak, hanem az elgondolkodtató, politikailag kicsit lázadó előadásoknak is. A program ’88-ban már színházi struktúrán kívüli alternatív produkciókkal bővült, a rendszerváltozás után pedig határon túli színházakat is vendégül láttak.
Kapuszta Katalin, a fesztivál megálmodója, főszervezője szerint az elmúlt húsz évben az egyetlen tiszta profilú hazai stúdiószínházi fesztivál maradt, kulturális értékvédő, értékteremtő szerepe vitathatatlan: áttekintést ad a honi hivatásos vidéki hazai és határon túli alkotómunkáról, bemutatkozási lehetőséget nyújt a tehetséges pályakezdők és a struktúrán kívüli alkotóközösségek számára, valamint a szakmai zsűri által odaítélhető díjak révén támogatja a legjobb alkotóközösségeket. 

süti beállítások módosítása