Múzsa-díj

A Miskolci Nemzeti Színház és mindenkori közönsége kapja idén a Miskolci Múzsa Díjat. A legrangosabb vidéki kulturális elismerést a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó gálán adják át 2008. január 25-én.

- Az intézmény a leglátogatottabb vidéki teátrum, az ország 48 színháza közül pedig az ötödik a nézők számát tekintve - emelte ki  Patkó Gyula a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriumának elnöke, a Miskolci Egyetem rektora a díj odaítélése alkalmából tartott sajtótájékoztatón.  A díj odaítélését indokolta az is, hogy a teátrum jelenlegi épülete ebben az évben 150 éves. Az 1823-ban alapított színház a fennállása óta a magyar kultúra  kiemelkedően fontos központja volt - hangsúlyozta az elnök.

- Megható és fontos pillanat a díj elnyerése a teátrum életében, hiszen ritkán kapunk olyan elismerést, amikor nemcsak egy-egy előadást vagy színészi teljesítményt díjaznak, hanem az egész társulatot és annak közönségét is - fogalmazott Halasi Imre. A színházigazgató hozzátette: a siker a folyamatos színvonalas munka eredménye, s a díj egyben azt is jelenti, a közönség többsége egyetért a munkánkkal. A díjjal járó egymillió forintot a következő évad gyermekprodukcióinak létrehozására költi majd az intézmény, hiszen a most fiatal nemzedék nézői lesznek majd az elkövetkezendő évtizedek színházlátogatói.

A Miskolci Múzsa Díjat immár hatodik alkalommal ítélték oda. Az elismerést azok kapják, akik a város hírnevét határon innen és túl egyaránt növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal. Az ország első kőszínháza és mindenkori társulata kitartó munkával évről évre sikereket könyvelhet el, ezt jelzi közönségének hűsége is - indokolta a döntést Patkó Gyula.

Múzsa Díj Alapítvány és a Miskolci Múzsa Díj 2007

A Miskolci Múzsa Díj a Magyar Kultúra Napjának eszmeiségéhez és üzenetéhez illő helyi elismerés, melyet 2008 januárjában immáron hatodik alkalommal adhatnak át. Az egyik legrangosabb vidéki kulturális díjat a borsodi megyeszékhely ismert vállalkozásai által támogatott Miskolci Múzsa Díj Alapítvány adja, immár hatodik éve. A jelöltek közül minden évben a város kulturális és gazdasági életének meghatározó képviselői alkotta kuratórium választ. A kuratórium jelenlegi elnöke Dr. Patkó Gyula.

Miskolci Múzsa Díjasok:

2002 Müller Péter Sziámi a Miskolci Operafesztivál ötletgazdája
2003 Kovács László a Miskolci Szimfonikus Zenekar karnagya 
2004 Marton Éva operaénekesnő 
2005 Miskolc Dixieland Band
2006 Szinvavölgyi Néptáncműhely

Mint ahogy az eddigi díjazottak személye is mutatja, ez az elismerés azoknak szól, akik a város hírnevét országosan és külföldön is növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal. Ez utóbbiba a mecenatúra és a szervezői, ötletgazdai tevékenység is beleértendő, hiszen manapság a kultúra-teremtéssel egyenértékű feladattá vált a kulturális értékek széles közönséghez való eljuttatásának, megismertetésének és népszerűsítésének feladata. Az eredeti alapító cég, a Szinva Net Kft. az informatikában lett miskolci szakemberek, vállalkozók tulajdonában sikeressé, mind a mai napig megmaradva miskolcinak. A Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Kuratóriumának elnöke a Miskolci Egyetem mindenkori rektora, így a 2007-től Dr. Patkó Gyula rektor tölti be a tisztséget.
A miskolci gyökerek iránt érzett elkötelezettség az elmúlt évben újabb mecénásokkal bővítette a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány támogatói körét, akik évekre elkötelezték magukat az alapítvány mellett és támogatóként: a Tell-Vill Kft-t, Autosol Kft-t, FK Raszter Építő Zrt-t csatlakozott a Szinva Nethez és részeseivé váltak az alapítvány menedzsmentjének. Ma ők alkotják a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány Tanácsadó Testületét. A támogatók közül évenként egy személy töltheti be a Tanácsadó Testület elnöki posztját, 2007-ben a testület elnöke Farkas László.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása