Csodakürt csodahangon

Énekes, elõadómûvész, kutató, pedagógus, szenvedélyes golfjátékos és könyvgyûjtõ, megszállott híve minden technikai újdonságnak (számítógépnek és egyéb korszerû médiumnak), amely a zenét, mint az emberek közötti kommunikáció eszközét támogatja.

 

A világsajtóban a nyilvánosságtól már visszavonult Dietrich Fischer-Dieskau művészi-szellemi örökösének kikiáltott Thomas Hampson az Egyesült Államokból települt Európába, hogy - többek között - Horst Günter és Elisabeth Schwarzkopf növendékeként az öreg kontinens opera- és koncertpódiumain kápráztassa el közönségét repertoárjával, előadó-művészetével, muzsikus személyiségével.
 Elkötelezettsége a dalirodalom iránt nem korlátozódik a német romantika klasszikus repertoárjára, hazájának kevésbé ismert dalszerzőit is népszerűsíti hangversenyein. Szeptember 16-án azonban, a Budapesti Mahler-ünnep kiemelkedő eseményeként Liszt-dalokkal kezdi műsorát, majd Mahler Egy vándorlegény dalai ciklusával és A fiú csodakürtjének részleteivel ("Balladák és példabeszédek -  földi lét és túlvilág") folytatja. A Mahler-kompozíciókhoz a már idős Leonard Bernsteintől kapott életre szóló útmutatást az énekes, de olyan karmesterekkel is lemezre vette az osztrák zeneszerző dalait, mint Luciano Berio, Simon Rattle és Klaus Tennstedt. Legutóbb éppen augusztusban járt a "környéken": a Salzburgi Ünnepi Játékokon adott szólóestet.
A Müncheni Zeneművészeti Főiskolán diplomázott zongorista, Wolfram Rieger részt vett Elisabeth Schwarzkopf, Dietrich Fischer-Dieskau és Hans Hotter mesterkurzusain. Thomas Hampson állandó partnere, másfél évtizede saját Lied-osztályában tanítja az énekeseket és zongorakísérőket.

Forrás: MÜPA

süti beállítások módosítása