Jókai Mór: Az Aranyember

Elkezdõdtek az Aranyember próbái a Gárdonyi Géza Színházban. Jókai egyik legnépszerûbb, és legizgalmasabb regényét Blaskó Balázs rendezi, Tímár Mihályt Hüse Csaba alakítja.


Jókai Mór /1825-1904/

Megtalálhatjuk itt a nagy mesélő minden színes kellékét - a rettenthetetlen hőst, a velejéig gonosz ármánykodót, lélegzetelállító kalandokat és a tiszta szerelmet. A történet első látásra tipikus 19. századi romantikus kalandregényként indul: az erős és bátor hajóskapitány dacol a tomboló erőkkel - süllyedő hajóján-, majd a kiállt próbatétel jutalmaként ölébe pottyan egy mesés kincs, és a titokzatos keleti szépség, Tímea. Tímár Mihály azonban csak látszólag legyőzhetetlen mesehős. Modern, XX., XXI. századi, meghasonlott figura, emberi gondokkal, kétségekkel, aki előtt a véletlenül szerzett vagyon egy lelki pokol kapuit nyitja meg. Hiába a pénz, a siker, ha vagyonával csak csodálatot tud kiváltani környezetéből és Tímeából is. Életében nincsen szeretet. Egészen addig, míg rá nem talál a Senki szigetén Noémire és a boldogság lehetőségére. Az igazi dráma azonban csak most kezdődik: lehetséges-e elmenekülni egy felépített élethelyzetből, boldogtalan házasságból, megválni mesés vagyontól, társadalmi pozíciótól? Elég erős-e a lélek, hogy mindent feladjon a boldogság nevű törékeny és tűnékeny szerkezetért? Tímár Mihály belső konfliktusa sokunkat érinthet nagyon mélyen, tegnap, ma, és holnap is: "Hogyha két életem volna..."
A regény a korai kapitalizmus - a pénz, az üzlet, a szeretetlenség - világának kritikája. Van-e aktuálisabb téma ma Magyarországon?
A bemutató november 23-án lesz. De ha kiváncsi, bekukucskálhat a próbába november 13-án 10 órától.

Forrás: Egri Gárdonyi Géza Színház
 

süti beállítások módosítása