Goldoni: A fogadósnő

A Vidám Színpad kiemelkedõ eseménye novemberben Goldoni: A fogadósnõ (Mirandolina) címû komédiájának bemutatója. Novák Eszter rendezése, a fõszerepekben Tóth Ildikóval és Cserhalmi Györggyel - úgy is, mint a mû "szabadtéri változata" - komoly sikert aratott nyáron a keszthelyi Festetics-kastély parkjában.


Tóth Ildikó és Cserhalmi György a Mirandolina című előadásban

Mirandolina arra van, hogy beleszeressenek, mondja az egyik reménytelen szerelmes, a nő pedig így fakad ki: "Azért ez förtelmes, hogy minden férfival azt csinálok, amit akarok." És tényleg, szerelmes férfiak röpködnek a fogadóban, mint lepkék a gyertyaláng körül. Egyetlen kivétel van csupán, Ripafratta lovag, aki a szép fogadósnőt észre sem veszi, és ez annyira felbosszantja Mirandolinát, hogy elhatározza: elcsábítja, kikészíti, térdre kényszeríti a híres nőgyűlölőt. Veszélyes szórakozás... Veszélyes dolog játszani a tűzzel: a végén lángra lobban minden és fölperzselődik...
Novák Eszter így fogalmaz ez év áprilisában: "Vajon mi lehet érdekes a szép, vonzó fogadósnő történetében a mai közönség számára? Többet rejt-e magában, mint egy pörgő, majdnem vásári komédiát, ami arról szól, hogyan leckézteti meg a férfinemet egy tűzről pattant lányka? A fogadósnő története könnyű és ártalmatlan játéknak indul. Mirandolinát a duzzadó életenergia, a hiúság és a győzni akarás kergeti bele a vadabb és vadabb játszmákba. Ripafratta lovag szíve elvérzik, Fabrizio szerelme poklokat jár, valamilyen módon minden férfi megaláztatik. Csak a győzelem a tét Mirandolina számára? Mennyire érintődik meg ő maga is a túlzó játék közben? Lehet-e büntetlenül játszadoznunk egymás és a magunk érzelmeivel? Ezek a kérdések foglalkoztatnak leginkább az előadásra készülve. Goldoni nemcsak nagyszerű mulattató, de kivételes humánummal telített emberismerő. Gazdagon kibontott helyzetei, figurái, váratlan érzelmi fordulatai, kis rezdülésekből felépített emberi történetei mind segítségünkre lesznek a válaszkeresésben. Kivételes helyzet egy rendező számára, ha maradéktalanul elégedett lehet a munkakörülményeivel. A szereposztás minden ponton ideális. Kárpáti Péter, Khell Zsolt, Zeke Edit és Lázár Zsigmond sok-sok éve munkatársaim - velük együtt gondolkozunk az előadás világán. Örömmel készülök a munkára".

--------------
Goldoni: A fogadósnő (Mirandolina)

Rendező: Novák Eszter
Szereplők: Tóth Ildikó, Cserhalmi György, Schlanger András, Magyar Attila, Mihályfi Balázs, Borbás Gabi, Kovács Vanda, Kárász Zénó.

Bemutató: 2007. november 16. 

Forrás: Vidám Színpad

Kapcsolódó cikk:

• Mirandolina - Kovács Dezső írása

süti beállítások módosítása