Swift: Szerény javaslat

Jonathan Swift humanista angol lelkész és író -az egyetlen angol, akinek a tiszteletére kivilágították Dublint - háromszáz évvel ezelõtt, egy nagy írországi éhínség idején írta Szerény Javaslat címû röpiratát.


Lázár Balázs

Írország nagy barátjaként, látva az ország sanyarú helyzetét, felháborodásában és elkeseredettségében fordult a groteszk, szatírikus röpirat eszközéhez, közvetlenül megszólítva a társadalmat - mely stílus, mint tudjuk egész munkásságát jellemezte- hogy ezáltal rázza fel  a döntéshozókat és tartson görbe tükröt korának. Röpiratában a szegénység felszámolására és az ország gondjainak megoldására logikus gondolatmenetben szórakoztató  stílusban ajánl "zseniális" és egyben hátborzongató megoldásokat a káromkodás megadóztatásától kezdve egészen a szegény gyermekek ételnek való eladásáig, mely által a szegények bevételhez jutnak, a gyermekek megszabadulnak a szenvedéstől s a gazdagok új ínyencséghez jutnának...
Dávid Zsuzsa rendezésében Mozart zenéjével monodráma erejűvé sűríti a 60 perces  előadást, melynek bemutatójára 2007. november 17-én kerül sor a Spinoza Házban.

 

 

 

----------------
Jonathan Swift: Szerény javaslat

Fordította: László Béla, Kéry László
Színész: Lázár Balázs
Díszlet, jelmez: Ruttka Andrea
Rendezte: Dávid Zsuzsa

Előadás: 2007. november 17., 19.00
Spinoza Ház (Budapest,VII. kerület Dob u. 15.)

süti beállítások módosítása