Magyar Carmen

A Magyar Carmen produkció ötlete Novák Ferenc rendezõ - koreográfus inspirációja alapján született. A dráma - és zeneirodalom híres, hírhedt nõalakjának megidézése, valamint az eredeti cselekmény átültetése az elsõ világháború elõtti monarchikus Magyarországra, izgalmas ötlet. Az írói csapat - Presser Gábor zeneszerzõ, Novák Péter dalszövegíró, rendezõ, és Upor László dramaturg - egy elképzelt szabolcsi mezõváros kulisszáiba álmodta a történetet, hol a Kárpát - Medence nációi - magyarok, osztrákok, zsidók, romák, ruténok, szlovákok, románok, és még ki tudja, hány nemzetiség - szoros szimbiózisban élték mindennapjaikat.

A sokszínű kavalkád, különleges élettere az előadásnak, lehetőség egy különleges értelmezésre. Műfaji kísérlet, az eredeti folklór kincs, az írott dal hagyománya, korabeli, és modern zenék, valamint a különböző mozgásművészeti stílusok keveredésére, de kísérlet egy kor, az utolsó "boldog békeidő" végnapjainak képzeletbeli megidézésére is. Szerelem, bűn, féltékenység, és halál - megkapó történet a Huszadik század hajnalán, egy sorsfordító történelmi pillanat előestéjén, amely után már semmiről sem gondolkodhattunk úgy, mint régen...   
Táncszínházi est, de mégis több, hiszen a táncosok mellett, énekesek, színészek, muzsikusok, cirkuszosok közös interpretációjában követhetjük, gondolhatjuk újra a Carmen motívumot.

 
A Nemzeti Táncszínház, és a Honvéd Táncszínház bemutatja
Novák Ferenc ötlete alapján:

Presser - Novák - Upor: Magyar Carmen

Zeneszerző: Presser Gábor
Dalszövegíró: Novák Péter
Dramaturg: Upor László
Játékmester: Novák Ferenc
Koreográfus asszisztens: Vincze Zsuzsa
Koreográfia: Zsuráfszky Zoltán, Horváth Zsófia, Lengyel Péter

Rendező: Novák Péter

Bemutató: 2007. november 10., 19.00 óra Nemzeti Táncszínház
További előadások:  november 10., 11., 13., december 9-10.

Forrás: Nemzeti Táncszínház

süti beállítások módosítása