Színházi beszélgetések

November 14-én 18h-tól Németh Gábor drámaíróval beszélget Györe Gabriella, 15-én 22.30-tól pedig Zsótér Sándort és Vajdai Vilmost faggatja Tompa Andrea az ideális jövõrõl a Sirály (1061, Bp., Király u. 50.) galériáján.


Németh Gábor

Sajtómunkás, az 1980-as évek második felében induló posztmodern stílusjegyekkel illetett prózaírók egyike.

Angyal és bábu, A semmi könyvéből, Eleven hal, A huron tó, Kész regény, Elnézhető látkép, Zsidó vagy, A tejszínről.

2003-ban jelent meg a Színházi Dramaturgok Céhének gondozásában kiadott Nyílt Fórum Füzetekben drámája, a Túl az egészen. Korábban A fehér kígyó címmel hangjátékot írt, s Leer címmel egy játékot szünet nélkül.

Társ-forgatókönyvíróként két film (Presszó, Balra a Nap nyugszik) fűződik a nevéhez. Volt a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője, jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára és a Litera főszerkesztője.

November 14-én este hattól színházról, filmről és irodalomról beszélgetünk a Sirály emeletén.
Tarts velünk!

(A sorozatot a Szépírók Társasága és a József Attila Kör támogatja.)

************

A Jövőképek első darabja egy olyan színházi témájú beszélgetéssorozatnak, amely a jelen problémái és panaszai helyett a (nem túl távoli) jövő lehetőségeivel foglalkozik.   

"Kedves Sándor és Vili,
 
Köszönöm, hogy elfogadtátok a Sirály meghívását erre az éjszakai beszélgetésre.
 
Azt szeretném, ha a jövőképetekről beszélgetnénk. De olyan jövőről, ami nem függ semmitől -- nincs mögötte a megvalósítás kényszere, nem függ semmitől, mert ideális. (Egy választ nem fogadok el: hogy ebben az ideális jövőben nem foglalkoztok színházzal.) 
 

Arra kérnélek, hogy szabadon álmodjatok meg bármilyen ideális színházat, helyzetet, hozzá társakat, bármilyen feltételt. Szeretnélek megkérni, hogy képzeljetek el egy ideális helyet, környezetet, minden feltételt ahhoz, hogy dolgozzatok. Hol lesz ez a színház? Hogy néz ki? Milyen épület lesz ez? Milyen terek lesznek benne? Kikkel dolgoztok együtt, milyen módon? És főleg: mit hoztok létre? Mitől lesz ez más, mint minden, amit eddig csináltatok? 

Milyen lesz a közönség? Létező helyek és emberek, kitalált helyek és képzelt lények -- bárki és bármi szerepelhet ebben a színházi jövőben. Bármi, ami eddigi munkátok során hasonlított ehhez az ideális helyzethez -- egy színész, egy este --, része lehet a beszélgetésnek.
Ebből a beszélgetésből talán elkanyarodunk ahhoz, hogy ez miért ideális és miért nem valósítható meg, de lehet, hogy nem, ezt egyelőre nem látom, hogy merre alakul majd.
 
Remélem nem érdektelen téma, sem nektek, sem a közönségnek.
 
Barátsággal üdvözöllek,

Andrea"

Forrás: Sirály

süti beállítások módosítása