Kőfal-pálya-pályázat

Mint már korábban hírt adtunk róla, az Új Színház kísérletképpen a 2007-2008. évadra pályázatot hirdetett Kõfal-pálya címmel, hogy szélesítse a nyitott mûvészszínházának profilját és elõsegítse független társulatok bemutatkozási lehetõségét kõszínházi keretek közt. A kuratóriumnak 88 pályázat közül kellett javaslatot tennie a nyertesekre.


Tudta?
A római Colosseum épülete volt az első nem vándorszínészek számára kialakított kőszínház. Titus avatta fel i.sz. 70-ben.
(csemege.szinhaz.hu)

A döntnökök voltak:
- Hudi László rendező, a Mozgó Ház, később a H.U.D.I. társulat vezetője, az Alternatív Színházak Szövetségének elnöke,
- Magács László rendező, a Merlin igazgatója,
- Sáfár Zoltán a Godot Galéria, a Dumaszínház alapítója, a Repetasarok vezetője,

az Új Színház részéről pedig:
- Lőkös Ildikó dramaturg,
- Márta István igazgató és
- Takács Katalin színművész.

Több körös nekifutás után az utolsó körben három pályázat  nyert.

A Baksa Imre vezette Neptun Brigád egy kortárs spanyol drámának, a Galceran írta Grönholm-módszer bemutatójára készül. A Neptun Brigád tagjai közt Új színházas színészek is vannak: Botos Éva, Huszár Zsolt és Vass György.

A másik esélyes Brass-cirkusz címmel nevezett. A Brass int the Five nevezetű - Európa szerte ismert - rézfúvós formáció, ezúttal Méhes Csaba táncossal társult, hogy a cirkusz meze alatt különleges zenei, mozgásszínházi  élményben részesítsék nézőket. Ők elsősorban gyermekeknek ajánlják interaktív mesepantomimjukat.

A harmadik ifj. Sebő Ferenc pályázata, aki különleges színházi produkcióval jelentkezett, amit a modern színházi szakzsargon "Láthatatlan színház"-ként emleget. Ő a munkájába az Új Színház művészei mellett kortárs írókat, filmeseket, fiatal dramaturgokat is bevonna. Ifj. Sebő Ferenc egyébként sokoldalú fiatal alkotó, az idei filmszemlén díjat nyert kisfilmjével, színészként is dolgozik és különféle hazai és külföldi színházi kísérletekben vett részt.

Márta István igazgató döntésének értelmében az Új Színház mindhármuknak lehetőséget ad. A napokban megkezdődtek a tárgyalások a nyertesekkel - és reméljük, hogy 2008. év elején már a közönség is megismerheti a díjnyertes produkciókat.

Forrás: Új Színház

süti beállítások módosítása