Mezei Szilárd workshopja

Mezei Szilárd 2007. november 30. és december 2-a közt kreatív zenei mûhelyt tart a szabadkai Kosztolányi Dezsõ Színházban, mely két szekcióban fog zajlani: az egyik zenészeknek szól, a másik nem-zenészeknek.

 
LEVEGŐ - VAZDUH - AIR


Mezei Szilárd workshopja
nem csak zenészeknek
Az improvizatív zene műhelye


 


Időpont: 2007. november 30. - 2007. december 2.
Helyszín: Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, Harambašić u. 4.
Részvételi díj:   1700 din. vagy 25 euro.
Információ és jelentkezés november 25-ig a (0038 1) 24 557 471-es telefonszámon, illetve az info@kosztolanyi.org e-mail címen.
A program támogatója a Nyári Mozi Polgárok Egyesülete - Tartományi Jogalkotási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság.


Zenészek műhelye

A műhely csapatának összetétele minden szempontból nyitott, a hangszerek és a zenészek bármilyen kombinációja sajátos lehetőséget biztosít a munkában való részvételre. A munkafolyamat a teljesen szabad improvizációval és a zenei idiómák elhagyásával indít, és egy olyan program összeállításával és begyakorlásával zárul, amely akár közönség előtt is bemutatható.

Alapkoncepció:

1. Teljesen szabad improvizáció
- a korábban megtanult zenei idiómák elhagyásárát segítő gyakorlatok
- különböző hangszínek képzésére és szokatlan hangok képzésének különféle módozataira irányuló gyakorlatok
- a másik meghallgatására, a zenész-improvizátorok egymás közti kommunikációjára irányuló gyakorlatok (duo, trio, tutti)
- Ritmusgyakorlatok: rubato, parlando, poliritmia

2. Irányított improvizáció
Előre összeállított, vagy a helyszínen megbeszélt laza dramaturgiájú darabok meghatározott hangszeres összetételre és tutti-ra

3. Vezényelt improvizáció
Irányított improvizáció létező és/vagy a helyszínen kitalált és megbeszélt jelek alapján (tutti).

Nem-zenészek műhelye

A nem-zenészek műhelyében semmiféle zenei előképzésre, tudásra, de még muzikalitásra, hallásra, ritmusérzékre sincs szükség. Hangkeltő eszközöket lehet hozni, akár hangszert is, de megfelel bármilyen tárgy amivel hangot, zörejt stb. lehet kelteni.
Ez a műhely arról szól dióhéjban, hogy mindenkiben ott van a zene, mélyen, csak elő kell csalni. Ebben a műhelyben az esztétika, mint olyan, nem tényező.

 

Mezei Szilárd 1974-ben született Zentán. A zenei középiskolát Szabadkán fejezte, majd Belgrádban hallgatott zeneszerzést Zoran Eric osztályában. Mint hegedűs, brácsás, nagybőgős és zeneszerző különböző felállású zenekaraival Európa szerte fellépett. Aktívan foglalkozik színházi zeneszerzéssel is, munkatársa többek között Nagy Józsefnek. Előadóként és résztvevőként közremuködött több improvizatív zenei műhelyben, illetve személyiségfejlesztő kurzus intuitív zenei részlegének munkájában.

 

FONTOS: Ez a workshop nem jazz-, barokk-, ethno-improvizációval, vagy más hasonló irányított improvizációval foglalkozik, a műhely nem meghatározott zenészek workshopja, hanem közös munka. Fontos, hogy a résztvevők jelen legyenek a műhelymunka teljes időtartama alatt, az előrelátott  program és egy esetleges zárókoncert kivitelezése érdekében.

süti beállítások módosítása