Schiller: Ármány és szerelem

A Deutsche Bühne színpadán 11 év után újra láthatja a közönség Schiller legismertebb drámáját, természetesen új szereposztással. A rendezõ, Clemens Bechtel neve is bizonyára sokaknak ismerõsen csenghet, hiszen 2001-ben Effi Briest rendezésével már bizonyított Szekszárdon.

Friedrich Schiller: Ármány és szerelem

Szereplők:
VON WALTER, az első miniszter egy német fejedelem udvarában: Bernd von Bömches
FERDINAND, a fia, őrnagy: Kispál Gergely
LADY MILFORD, a fejedelem kegyencnője: Frank Ildikó
MILLER, udvari muzsikus: Szalay Sándor
MILLERNÉ: Lotz Kata
MILLER LUJZA, a leányuk: Alice Müller
WURM, a miniszter magántitkára: Rares Hontzu
VON KALB, udvarnagy: Andrei Hansel
SOPHIE, a lady komornája: Kristin Becker
A herceg öreg KOMORNYIKJA: Florin Ionescu

RENDEZŐ: CLEMENS BECHTEL

Díszlet - és jelmeztervező: Ondraschek Péter
Rendezőasszisztens: Szemerédi Fanni
Ügyelő: Prohászka Dóra
Műszaki vezető: Prohászka Tamás
Fény: Marton Balázs
Hang: Antal Viktor
Technika: Kaposi András, Imre Tibor, Kutasi Balázs
Kellék: Illés Eszter
Maszk: Party Tímea
Öltöztető: Rózsa Erzsébet
Bábok: Csaláné Bohli Cecília

Schiller drámája a német Sturm und Drang egyik legjelentősebb alkotása. Műfaji megjelölése szerint polgári szomorújáték, vagyis a 18. század társadalmi problémáit feszegető tragikus történet. Bár a színpadok közkedvelt darabja, nyelvezete archaikus, értékei elavultak. A színház mégis előszeretettel nyúl a drámához és jegyzi a kanonikus irodalom részeként. Vajon mik azok az örökérvényű igazságok, amik ezt az alkotást maradandóvá tették? Színházunk fiatal társulata megkísérli lefújni a port a klasszikusról, és új megvilágításba helyezni azt.
Ferdinánd, von Walter miniszter fia beleszeret Miller, polgári származású muzsikus egyetlen leányába, Lujzába. A Miniszter azonban másnak szánja fiát: Ferdinánd házasságkötésével akarja az udvarnál betöltött pozícióját biztosítani. Választása a fejedelem kitartottjaként élő, szerencsétlen sorsú Lady Milfordra esik, aki Ferdinánd iránt érzett szerelmétől várja a lelki megtisztulást. Bár Ferdinánd, aki megszállottan hisz a szerelem mindent legyőző erejében, magára marad: a feudális rend bürokratikus útvesztőjéből nincs kiút. És ha szerelmük nem nyer létjogosultságot, nekik sincs több keresnivalójuk e világon.
Miller Lujza és Ferdinánd von Walter szerelme a 18. század Rómeó és Júlia-változata, de ebbe a történetbe csak azon a ponton kapcsolódhatunk be, mikorra a fiatalok szenvedélyes szerelmét már tönkretette környezetük hitványsága, álságossága, a köztük lévő társadalmi különbségek, és a felfelé kapaszkodó törtetők hatalmi harcai. A feudális és polgári értékek közötti átmeneti állapot útvesztője három egymásnak idegen világ találkozása, melyek között az alakok vágyaiktól hajtva bolyonganak.

Előadás időpontok novemberben:
Nov. 27. Kedd, 11.00 h
Nov. 28. Szerda, 13.30 h, 17.00 h
Nov. 29. Csütörtök, 18.00 h

DEUTSCHE BÜHNE UNGARN - Magyarországi Német Színház
HU-7100 SZEKSZÁRD, GARAY TÉR 4.

Tel.: 0036-74-316-533 
Fax: 0036-74-316-725
e-mail: dbu@vnet.hu

Forrás: Deutsche Bühne Ungarn
Magyarországi Német Színház

süti beállítások módosítása