Csehov: Apátlanul (Platonov)

2007. november 21-tõl, a nyári elõbemutató után négy hónappal folytatódnak Csehov Apátlanul címû darabjának próbái Jurij Kordonszkij vezetésével az Örkény Színházban. "Csehov darabja különleges lehetõséget ad arra, hogy az ember dialógust folytasson a saját lelkével. Alkalmat teremt, hogy kérdéseket tegyünk fel önmagunknak és egymásnak. Ha sikerül eljutnunk az emberi lélek mélyére, akkor ez általában új felfedezéssel jár." (részlet Balogh Gyula Jurij Kordonszkijjal készített interjújából)


Jelenet az előadásból
fotó: Gordon Eszter

Csehov különleges szerepet játszik Kordonszkij életében. Egyik első rendezése a Ványa bácsi volt Bukarestben, a Bulandra Színházban. Tanárként pedig több kurzust is épít a szerzőre. Játszott Lev Dogyin híres Platonov-előadásában, amelyet négy éven keresztül próbáltak, majd további négy évig volt repertoáron, tehát hosszú, és saját elmondása alapján összetett viszony fűzi Csehov darabjához. Ezt a viszonyt "régóta szeretné tisztázni".

Erre tesz most kísérletet az Örkény Színázban.
 
"A Platonov címet ki akartam zárni, mert hamis irányba viszi a darabot, tévesen szuperhős státuszt ad neki. A darab elsősorban nem Platonovról szól, hanem hogy vele együtt szemléljük a világot. Az apátlanság fogalma áll a legközelebb a darab témájához. Olyan nemzedékről szól, amely elszakadt a tradícióktól, a családtól. Ez nem mindig az ő hibája, néha a családé. A mai idők egyik fájdalmas pontja az emlékezetvesztés, a múlttal szembeni távolságtartás. Hogyan lehetséges, hogy ötven-hatvan évvel a második világháború befejezése után megjelenik a fasizmus az utcákon? Ez is az apátlanság következménye."
(részlet Szemere Katalin Jurij Kordonszkijjal készített interjújából)
 
Bemutató előadás: 2007. december 1. 19 óra

Kapcsolódó cikkek:

- MÁCSAI PÁL NAPLÓBEJEGYZÉSEI A PRÓBÁKRÓL
- CSEHOV: APÁTLANUL (PLATONOV) - Szereposztás, szinopszis

Forrás: Örkény Színház

süti beállítások módosítása