Dennis Kelly: Love and Money

A székelyudvarhelyi Nézõpont Színház az elsõ magyar magánszínház Erdélyben. A budapesti színészekkel kiegészült társulat november 23-án tartotta Dennis Kelly új darabjának õsbemutatóját, Göttinger Pál rendezésében. A Love & Money egy szerelemmel és illúziókkal teli kapcsolat teljes amortizációjának története egy olyan társadalomban, ahol az önazonosságot csak a tulajdon képes megtestesíteni. Az egyre súlyosabb adósságokba keveredõ Jess és David személyisége fokozatosan esik szét a számlák ellen folytatott élethalálharcban. Vajon van-e esélyük visszafordítani a visszafordíthatatlant?

Az 1970-ben született, Londonban alkotó Dennis Kelly a kortárs angol drámairodalom egyik legmeghatározóbb egyénisége. Legfontosabb műveiben (Debris, Osama the Hero, After The End, Love & Money) Kelly a gyermekek kegyetlen naivitásával csodálkozik rá az őt körülvevő világra, érzékenyen tapint rá a mai nyugati társadalmakban való mindennapi létezés feloldhatatlan ellentmondásaira. Ő fordította angolra Kárpáti Péter A negyedik kapu című drámáját, amelyet a londoni Nemzeti Színház mutatott  be 2004-ben. Drámáit számos brit színház mellett színpadra állították többek között Németországban, Svájcban, Olaszországban, Hollandiában, az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában. Az előadás a Love & Money magyar nyelvű ősbemutatója, egyben a szerző első bemutatkozása a magyar közönség előtt.

Az előadás a Kroó Ádám vezetésével működő Nézőpont Színház harmadik bemutatója. A Csongor és Tünde és Az arab éjszaka után kortárs angol darabot állítottak színpadra. A három fős társulat három vendégszínésszel, a kaposvári Bartsch Katával, a marosvásárhelyi, de Magyarországon dolgozó Viola Gáborral és a Kaposváron frissen végzett Elek Ányossal egészült ki az alkalomra, a látvány megtervéséhez Bukarestből hívtak szintén friss végzős díszlettervezőt, Bagoly Zsuzsát. A magyar szöveget a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturghallgatója, Várady Zsuzsa készítette.
A rendező, Göttinger Pál Székely Gábor osztályában végzett a színművészeti egyetemen, a darabbal és a szerzővel londoni szakmai gyakorlata során ismerkedett meg.
A produkció egy héthetes, "bentlakásos", táborszerű próbafolyamat végeredménye, a nap 24 órájában együtt lévő színészek és alkotók közös munkája, egy fiatal, a határontúli és a magyar színházi életben magát meghatározni igyekvő társulat friss, energikus bemutatkozása.

Dennis Kelly: Love and Money
(Fordította: Várady Zsuzsa)

Szereplők:
Bartsch Kata, Kroó Ádám, Tamás Kinga, Viola Gábor, Magyari Tekla és Elek Ányos

Díszlet: Bagoly Zsuzsa
Dramaturg: Várady Zsuzsa

Rendezte: Göttinger Pál

Novemberi előadások:
nov. 27.  19 óra  Digitál 3 Stúdió, Székelyudvarhely
nov. 29.  19 óra  Digitál 3 Stúdió, Székelyudvarhely

Jegyek az előadás előtt a  helyszínen kaphatók!


Love and Money

- DUNCAN  Mi az, amit a legjobban szeretsz a modern életben? 
- DEBBIE Ööö...
- DUNCAN Ne ööözz
- DEBBIE Mondjuk a...
- DUNCAN Igen?
- DEBBIE Nem tom.
- DUNCAN Gondolkozz.
- DEBBIE Hát, talán az utazás; hogy el lehet menni nyaralni, 
- DUNCAN Nem, nem az utazás.
- DEBBIE Nem?
- DUNCAN Nem, valami más.
- DEBBIE A tévé, az elég
- DUNCAN Valami más.
- DEBBIE Hát ööö...
- DUNCAN Nem ilyen megfogható. 
- DEBBIE Az jó, hogy, azt hiszem, hogy van, hogy van választásunk 
- DUNCAN Nem a választás az, Debbie.
- DEBBIE Jó, akkor mi az?
- DUNCAN Ezt kérdezem. Ezt kérdezem, hogy mit szeretsz a legjobban.
- DEBBIE Ja, aha, azt hiszem, ja igen, azt hiszem a kommunikáció az, hogy annyi, ma már annyiféleképpen lehet  - 
- DUNCAN Nem.
- DEBBIE Nem a kocsmák meg a bárok? Hogy jobb, egy csomó jobb, így beülni, egy csomó helyre, sokkal jobb, mint régebben
    Nem?
- DUNCAN Nem, nem ez az.
    A hit.
    A hit az.
    A teljes meggyőződés, hogy ez az egész, hogy mindez rendben van.

-------------------------

Nézőpont Színház

2006 őszén Erdélyben első alkalommal jött létre egy olyan színházi társulat, amely eltérően az eddigiektől, nem a már jól ismert kőszínházi világ felé kacsintgat, hanem az európai piacon már ismert és igen közkedvelt  magánszínházi struktúrát követi. A társulat alapítótagjai (Kroó Ádám, Magyari Tekla, Tamás Kinga) egy olyan székelyudvarhelyi központú színházat hoztak létre, amely a térségünk és közvetlen környezetünk értékeit befogadó alapállása miatt, mind a műsorstruktúrájával, mind szellemiségével, mind pedig konkrét tartalmával azt célozza meg, hogy hasznos olvasztótégelyévé váljon a különféle határainkon túli és az országon belüli színházi törekvéseknek.

A kultúra ma, amikor már pillanatok sem választanak el bennünket az egységes Európától, egyre inkább kulcskérdéssé válik. Miközben a mostani és a leendő tagállamok között leomlanak a különféle gazdasági, szociális, nyelvi és egyéb határok, rendkívül fontos, hogy a kultúránk, legjobb tradícióink egy teljes globalizációban ne semmisüljenek meg nyomtalanul. A cél: a különféle tehetségek, irányzatok kohójában kikristályosítani azt az anyagot, amelyet már nyugodtan hozzáadhatunk az európai értékekhez. Mert nem ellentétesek azokkal. Mert elég szilárdak ahhoz, hogy vegyülve is fennmaradjanak.

Forrás: Nézőpont Színház
A fotókat Magyari Hunor készítette

süti beállítások módosítása