Szeminárium

Izraelben a színház nagyon sokféle elembõl táplálkozik. A legkülönbözõbb kulturális és színházi múlttal rendelkezõ szerzõk, színészek, rendezõk dolgoznak együtt egy-egy színházban.

Munkájuk nyomán fokozatosan alakultak ki az izraeli színház sajátos jegyei, és jött létre a specifikus izraeli színház. Legfontosabb jellemzője ma ennek a színháznak, hogy az izraeli társadalmi valóságra reflektál, többnyire keserédes hangnemben. Ez a társadalom és színház közötti folyamatos párbeszéd jelentős szerepet játszott az autentikus helyi kultúra megteremtésében is, amely az elmúlt száz év folyamán jött létre...
...Izraelben hihetetlenül közvetlen a kapcsolat a színházak és a közönség között. Ennek számos oka van. Az egész társadalom számára az egyik legfontosabb kohéziós erőt a héber nyelv jelenti, amelyet a legtöbb bevándorló csak Izraelben sajátít el. A színház az a hely, ahol az emberek autentikus héber nyelvet hallhatnak. (Mint mondták, előbb volt héber nyelvű színház, mint héberül értő közönség.) Egy másik fontos ok, hogy a színházak felvállalták a társadalmi fórum szerepét. Műsortervükben kiemelt helyet foglalnak el az eredeti héber darabok, amelyek többségükben a társadalmi valóságra, a múlt és a jelen akut és krónikus problémáira reflektálnak. Minden olyan kérdésre, amely a társadalmat foglalkoztatja, megosztja, felháborítja, traumatizálja.
(Szilágyi Mária, a Kortárs Drámafesztivál Budapest vezetője)

A 6. Kortárs Drámafesztivál Budapest izraeli showcase programsorozatának keretében
az izraeli színházat bemutató nyilvános szeminárium alkalmával az érdeklődők az izraeli drámaírás múltjáról és jelenéről hallhatnak.
Az előadások témái:
• A modern izraeli színház kialakulásának története
• A modern izraeli dráma kialakulásának története
• Kultúrpolitika Izraelben különös tekintettel a színházi életre
• "Zsidó, izraeli, cionista, héberül beszélő" - az meg micsoda?
Előadók:
• Tsipi Pines a Beit Lessin Színház (Tel-Aviv) ügyvezető és művészeti igazgatója
• Avishai Milstein a Beit Lessin Színház (Tel-Aviv) művészeti tanácsadója, dramaturg, rendező, drámaíró és műfordító
• Hadar Galron, drámaíró, forgatókönyvíró, a Mikve c. darab szerzője

Forrás:

süti beállítások módosítása