Sako shimijako kamel o shajto

A 2000 - ben alakult KARAVÁN Mûvészeti Alapítvány évek óta nagy sikerrel játszza Urbán Gyula zenés mesejátéka alapján készült Minden egér szereti a sajtot c. elõadását. Idén sor került a darab LOVARI nyelvû bemutatójára is.

" ...megfigyelhetjük a szem kettősségét, mely jellemző minden eleven létezőre. Ha sötétet mutatunk a szemnek, a világosat kívánja; ha világosat ajánlunk, sötétet követel..."
J.W.Goethe.

A Karaván Művészeti Alapítvány 2000 őszén jött létre azzal az elsődleges céllal, hogy tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen roma és nem roma fiatalok számára, s a későbbiekben az általuk létrehozott előadásokat a nagyközönség előtt is rendszeresen bemutassa..... Az alapítvány célkitűzéseinek megvalósításán a kezdetektől egy olyan fiatal művészekből álló csoport dolgozik, akik már évekkel korábban is jelentős részt vállaltak a cigány kulturális életben, a cigány kultúra széles körű megismertetésében és népszerűsítésében.

A Társulatban gyermekek játszanak gyermekeknek és felnőtteknek, és tapasztalataik szerint gyermek- és fiatalkorú nézőik, akik kevésbé előítéletesek, mint a felnőtt társadalom, nyitottabbak, befogadóbbak a "másságra", kedvező hatással vannak felnőtt nézőik befogadására is. Ugyanakkor a gyermeki világ természeténél fogva leginkább alkalmas a valódi értékek megjelenítésére, közvetítésére, s különösen igaz ez a cigány családok esetében, hiszen sok esetben ezen családok legnagyobb értéke, kincse éppen gyermekeik tehetsége.

A Társulat megalakításának és előadásai színpadra állításának - művészi érték teremtésén túl - egyik legfőbb célja volt, hogy példát mutassanak, mintát adjanak romák és nem romák együtt létezésére, együtt dolgozására és alkotására.

2002 júniusában - vizsgamunkaként - egy olyan gyerekelőadással rukkoltak elő, melyet színvonala alapján a színház vezetősége is érdemesnek ítélt arra, hogy műsorába beillessze. A Minden egér szereti a sajtot c. zenés mesejátékot azóta is nagy sikerrel, folyamatosan játsszák. Az Urbán Gyula bábjátéka nyomán színpadra alkalmazott darabot jelenleg is láthatjuk a PINCESZÍNHÁZ repertoárjában.

2007. november 24-én a ROMA parlament színháztermében sor került a darab LOVARI nyelvű előadására is. Nagy sikerrel, ezt a nézőtéren ülő, cigány nyelvet értő kisgyerekek kacagásából lehetett leszűrni. A cigány és nem cigány játszóktól komoly teljesítmény volt megtanulni az "idegen nyelvű" szöveget, hiszen közülük még a romák sem beszélik ezt a nyelvet.

Fogadják szeretettel a darabot, melyből kiderül: egyik egér sem egerebb a másiknál,s egyre jobban elegértelenedő világunkban is mindenkinek
joga van az egérhez méltó életre.

-----------------

Minden egér szereti a sajtot

Zakariás: Ónodi Péter Zoltán
Jozefina: Bozsa Betty
Szeréna mama: Bódi Renáta
Albin papa: Horváth Gyula
Fruzsina: Sára Nikolett
Márton papa: Orsós Róbert
Lidia mama: Barta Bettina
Soma: Lakatos Zoltán
Pascal: Molnár Péter
Nagy Macska Mágus: Szkiba József
Segédegér: Balogh Rodrigo
Rendezőegér: Tóth Géza
Vezéregér: Nyári Oszkár

süti beállítások módosítása