Strauss: A denevér

A "keringõkirály" operettjének bemutatóját 2007. november 30-án este 7 órakor tartja a Miskolci Nemzeti Színház. A Jászai-díjas Halasi Imre által rendezett, ma is izgalmas témát feldolgozó elõadásban a történet a saját korában, az eredeti miliõben játszódik. Fõbb szerepekben: Molnár Erik, Seres Ildikó és Alessandro Codeluppi.

Történetünk a 19. század végén, Bécsben játszódik az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Nyolcnapos fogházi büntetésre készül a gyöngébbik nem iránt élénken érdeklődő bécsi arisztokrata, Eisentein. Helyette mégis Alfredet viszik el a büntetést leülni. Hogy miért? Nem nehéz kitalálni, régi és új szerelmek miatt. S mivel farsangi bálon vagyunk, ahol senki sem az, aki... a pár órányi bódulat bőven tartogat félreértéseket, erotikát  és persze humort.

"A denevér mesevilágának felszíne mögött, a jókedvű szórakozás hátterében azonban ott munkál egy nagyon komoly férfibosszú. Az egész történet alapja ez az eltitkolt, meg nem torolt régi sérelem. Ma is értelmezhető, izgalmas téma." - véli Halasi Imre Jászai-díjas rendező.

"Ha azt akarjuk, hogy egy operett népszerűvé váljék, úgy kell, hogy mindenki találjon benne az ízlésének megfelelőt... Az emberek a karzaton is kell, hogy kapjanak valamit, ami könnyen a fülükbe férkőzik, amit megerőltetés nélkül megjegyezhetnek, mert ezeknek az embereknek ritkán van pénzük, hogy zongorakivonatokat vásároljanak maguknak, még ritkábban zongorát. - Így aztán cselesen úgy kell intézni, hogy frissen az előadás nyomán egy és más megmaradjon a fülekben." - jegyezte meg Strauss, A denevér fogadtatása kapcsán egy társaságban

A darab töretlen sikerét jelzi, hogy az 1874-es bécsi bemutatótól 1921-ig 11962-szer mutatták be a német színházakban. Budapesten a bécsi bemutató után nyolc évvel, a Népszínházban tűzték műsorra. Azóta a színházak hagyományos szilveszteri darabjává vált az ifj. Johann Strauss által komponált mű, és az újévi koncerteken is rendszeresen felcsendül A denevér-nyitány.

Az idei szilveszteren München és Bécs operaházaihoz hasonlóan is a Miskolci Nemzeti Színház is  Strauss muzsikájával búcsúztatja a 2007-es esztendőt.

Ifj. Johann Strauss
A DENEVÉR
-
operett három felvonásban, két részben -
Szövegét írta: Karl Haffner és Richárd Genée
Átdolgozta: Romhányi József
Verseket fordította: Fischer Sándor

Eisenstein
Molnár Erik / Urbán-Nagy Róbert
Rosalinda
Seres Ildikó / Eperjesi Erika / Udvarhelyi Boglárka
Alfred
Alessandro Codeluppi / Rozsos István Kiváló művész
Adel
Kertész Marcella / Vermes Tímea
Falke
Vincze Gábor Péter / Kertész András
Frank
Kincses Károly / Jankovits József Jászai-díjas
Orlovszky
Molnár Anna / Szegő Adrienn
Blind
Kulcsár Imre / Irlanda Gergely
Frosch
Bakai László / Latabár Árpád
Ida
Kecskeméti Edina / Barta Mária Viola

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, zenekara és tánckara

Díszlet: Menczel Róbert - Selmeczi György
Jelmez: Laczó Henriette
Zeneigazgató: Váradi Katalin
Zenei vezető: Philippe De Chalendar
Karigazgató: Regős Zsolt
Koreográfus: Szamosi Judit
Koreográfus asszisztens: Kürti Zita
Korrepetitor: Bódi Tamás, Csermely Zsuzsanna, Tóth Anikó
Színpadmester: Farkas Gábor
Ügyelő: Füsti Molnár Ágota, Orehovszky Zsófia
Súgó: Horti Zsuzsanna
Rendezőasszisztens: Radnai Erika
Vezényel: Váradi Katalin / Philippe De Chalendar

Rendező: Halasi Imre
Jászai-díjas

Bemutató: 2007. november 30. - Nagyszínház

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
A felvételeket Bócsi Krisztián készítette

süti beállítások módosítása