Három az egyben

Három mûfaj találkozik a Sirály galériáján 2007. december 5-én, 18h-tól: színház, képregény és irodalom.

18.00 - A nézőtérrel szemben: Parti Nagy Lajos
Beszélgetőtárs: Györe Gabriella

Kicsoda Tubica és Tubicáné, mitől vak a Vak Mumutér, hol van Petőfi sírja, hol jár most Dumpf Endre őszológiai gyakorlataiban, miért jó, jó-e egyáltalán drámát írni és hogyan kell magyarra fordítani egy darabot? Ezek a kérdések is szóba kerülnek a Nézőtérrel szemben sorozat december 5-i estjén.

"Mi tűrés-tagadás, Parti Nagy Lajos a magyar költészet egyik legbámulatosabb nyelvjátékosa. Mellesleg - ha szabad így mondani." - írja róla Závada Pál.

1982, első kötetének megjelenése óta hat verseskönyv, három elbeszéléskötet, a Hősöm tere című regény és a romantikus regényújságok világát újraíró Sárbogárdi Jolán: A Test angyala című kisregény jelent meg. Legutóbbi kötetei  A fagyott kutya lába című elbeszéléskötet - melyben szerepelnek a Pálfi György Taxidermia című filmjének alapjául szolgáló elbeszélések is -, valamint a napokban a könyvesboltokba kerülő  A vak Mumutér Banga Ferenc rajzaival.

Sárbogárdi Jolán darabot is kapott a szerzőtől, akinek két színműve, az Ibusár és a Mauzóleum 1996-ban jelentek meg. Saját darabjain túl számos külföldi dráma átültetésében-magyarításában is szerepet játszott: a fordítást nem szöveg- hanem gondolathűségként értelmezi. Legutóbb november 9-én mutatták be az Új Színházban Nagy Ignác Tisztújítás című darabját az ő átdolgozásában, Szinetár Miklós rendezésében.

A Nézőtérrel szemben című színházi és irodalmi beszélgetéssorozat második évadában december 5-én délután hattól Parti Nagy Lajost Györe Gabriella kérdezi.

(2008. január 9-én Spiró György, február 6-án Garaczi László lesz a sorozat vendége. A sorozatot támogatja a Szépírók Társasága és a József Attila Kör.)

20.00 - Marjane Satrapi: Persepolis - képregény
Bemutatja: Halmos Ádám.

Egy nappal a Persepolis magyarországi filmbemutatója előtt mutatja be a Nyitott Könyvműhely Marjane Satrapi: Persepolis című képregényét, az utóbbi évtizedek egyik nagyhatású nemzetközi sikert aratott felnőtt képregényét, mely egyszerű képi és nyelvi világgal mutatja be az iszlám forradalom sújtotta Iránt egy kislány szemszögéből abban a korban, amikor a fejkendőt kötelezővé tették az országban, és a diktatúra átvette a hatalmat.
Satrapi a legtermészetesebb módon ábrázolja az iráni mindennapokat, saját családját és gyermekkori önmagát. A kislány, aki prófétának képzeli magát saját országában, miközben fejkendőjében heavy metalt hallgat, és lázongásból mindenféle csínytevésre kész, történetével meghódította a világot. A képregényből a szerző rendezésében készült animációs film a 60. Cannes-i Filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját.
A kötetet Halmos Ádám, a Nyitott Könyvműhely Kiadó vezetője mutatja be; a képregény politikai, kulturális hátteréről Ablaka Gergely politológus kérdezhető a Nyitott Könyv kiadó és a Pilpul.net közös programján.


21.00 - Molnár Péter: Keresők, avagy a lány neve

A kisregény bemutatója a szerző és a TÁP Színház közreműködésével

A most megjelenő kisregényt Molnár Péter, Peer Krisztián, és Vajdai Vilmos rendező Turai Tamás dramaturg közreműködésével először rádióra alkalmazta, majd a 2007. évi berlini Prix Europa nemzetközi fesztivál versenyprogramjában szerepelt hangjátékból kétféle Táp Színház adaptáció is készült. A Keresők megkapta a 2007. évi Szegedi Alternatív Színházi Szemle fődíját - amit ezután a Szorongás Rt. ügynökét megszólaltató Halász Péterről neveztek el -, és a színikritikusok díját a 2006/2007-es évad legjobb független színházi előadásáért. A Scolar Kiadó Peer Krisztián átdolgozásában, László Zsuzsa rajzaival megjelentette a történet képregény változatát is.
Molnár Péter kisregénye valós helyszíneken játszódó budapesti mese. Az emberekkel egyenrangú szereplők a főváros fái, szavaik a szél, az eső és a napfény. A város hangjai, nyitott és zárt terei, épületei és tárgyai is mind beleszólnak az események menetébe, ki-ki a maga módján. A főszereplő, András, az Andrássy útról azóta eltűnt Eckermann kávézóban éppen csak felfigyel egy lányra, máris közli vele a Szorongás Rt. ügynöke: a fiúnak hét napja van arra, hogy megmentse ezt a lányt. Az ügynök örökre boldogtalanná teszi, ha a fiú nem jár sikerrel. Sőt. Kiderül, hogy az ügynök azért vált ügynökké, mert nem tudott megvédeni valakit egy ügynöktől. Ha András kudarcot vall, őrá is ez a sors vár. Képtelenség az egész, de a fura úr meggyőzően beszél, és a lány olyan szép, hogy András kétségei elillannak. Aztán hirtelen a lány is eltűnik.


Támogatók és Linkek:
Szépírók Társasága - www.szepiroktarsasaga.hu
József Attila Kör - www.jozsefattilakor.hu
Persepolis - www.nyitottkonyv.hu/persepolis.htm
Scolar Kiadó - www.scolar.hu/
Pilpul - www.pilpul.net
TÁP Színház - www.szinhaz.hu?id=1503
Sirály - www.siraly.co.hu

süti beállítások módosítása