Az ismeretlen kutatása

Az ISMERETLEN KUTATÁSA közös gondolkodás arról, hogy mit is jelent az improvizáció a kortárs mûvészetben. Mit jelent alkotónak, koreográfusnak, táncosnak és mit jelent a befogadónak? Ezekre a kérdésekre építve áll össze a féléves periódusokra osztott program.

Adott félévben két koreográfus kap meghívást a műhelymunkára. Feladatuk, hogy válasszanak egy témát, melyet az improvizáció segítségével szednek szét, boncolgatnak, majd kísérletezve gyúrnak össze újra, akár egy új darabbá.    A munka három fázisban zajlik, minden szakaszt más-más funkciójú (munka)bemutató zár és minden fázisban más szerepet kap a közönség.

- Témafelvetés: szakmai témafelvetés, más alkotók bevonása a téma formálásába - a közönségnek lehetősége van "fizikailag" is részt venni, megtapasztalni az ’improvizáció világát’.
- Munkabemutató: 30-40 fős közönség előtti munkabemutató, minimális színházi körülmények között, ahol a nézők - elsősorban - szóbeli visszajelzésein van a hangsúly. - Bemutató: közös este, a műhelymunkák zárása, ahol a meghívott koreográfusok megmutathatják, hogy hova jutottak kutatásuk során - akár kész darabot is láthatunk. A közönség egy beszélgetésen vesz részt - melyen az improvizáció alkalmazásának lehetőségeit kutatva - alkalma nyílik, mind a nézőnek, mind az alkotónak megkérdőjelezni a mai kortárs művészet percepciós beidegződéseit.

A programmal az a célunk, hogy közelebb vigyük a közönséget az alkotókhoz, az alkotáshoz, hogy tényleges és direkt kölcsönhatásba kerüljön a közönség a művel.
2006 tavaszán kísérletképpen indítottuk el a programot, és az azóta szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy az eredeti ötlet hiánypótló és mind a szakmának, mind pedig a közönségnek érdekes és fontos a kezdeményezés.  2007 őszére Oborni Katalint és Hód Adriennt hívtunk meg, hogy más művészeti ágban dolgozó alkotótárssal "járják végig" a program három fázisát.    AZ ISMERETLEN KUTATÁSA - improvizációs alkotó-műhely Michaela Pein kurátori irányításával, a Műhely Alapítvánnyal közösen megrendezett, a DÉPARTS (www.wsf.hu/departs) együttműködés által támogatott programsorozat.

Helyszínek:
Trafó Stúdió
1094 Budapest, Liliom utca 41.

MU Színház
1117 Budapest, Kőrösy J. u. 17.

Információ:
Műhely Alapítvány, 456 2052, workshop@c3.hu

AZ ISMERETLEN KUTATÁSA - IMPROVIZÁCIÓS ALKOTÓMŰHELY (Záróest)
A Műhely Alapítvány és a MU Színház közös szervezésében
2007. december 21. 20.00 - MU Színház


Oborni Katalin-Fuchs Péter:
Eltervezett véletlen/Improvizáció és teória

Oborni Katalin és csapata Fuchs Péter segítségével olyan darabot próbálnak létrehozni, melyből kiderül, hogy az improvizáció olyan véletlenek sorozatát is jelentheti, ami egy adott térben egy adott pillanatban akár értelmet is nyerhet.

"A reggeli felkelésnek nincsenek szabályai, a fogmosásnak is csak kevés. Amikor viszont kilépünk az utcára, a közszínpadra, hirtelen egy nagy közös játékban találjuk magunkat. És rögtön szabályozottá válik a mozgásunk. Nem mehetünk túl lassan vagy túl gyorsan. Feltűnő. Mindkettő. Amikor valaki furcsán mozog az utcán - vagy bohóc, vagy terhet cipel. Más mentség nincs. Amikor valaki a színpadon furcsán mozog? Ezért fizetünk. Látni másokat a szabályok ellen gyalogolni."

Résztvevők:
Eltervezés: Oborni Katalin
Akadékoskodás, első néző: Fuchs Péter
Véletlen elemek: Györke Tímea, Haraszti Adrienn, Kovács Katalin, Kovács Noémi, Oborni Katalin


Hód Adrienn:
Találkozás és kommunikáció - az Improvizáció maga

Szituációk, helyzetek, impulzusok és válaszok. Tudatos és nem tudatos lépéseink egy-egy (új) találkozás során. És mindezt hogyan lehet lefordítani a tánc nyelvére, megjeleníteni a színpadon. Hód Adrienn és segítői (Garai Júlia, Vass Imre, Mizsei Zoltán) most még nem egy színházi előadást mutatnak be, a záró estet is a kutatásra fordítják - de nem kell megíjedni az élmény nem marad el, sőt!

"Az improvizáció kapcsolódási lehetőség. Kapcsolódás a világhoz, az emberekhez és saját magamhoz. Ezeket a folyamatokat szeretnénk beindítani és átélni a jelenlévőkkel együtt.
Alávetni magunkat valaminek, ami nagyobb nálunk.
Akkor jó egy találkozás számomra, ha engem is átalakít."

A rendezvény ingyenes, helyfoglalás ajánlott!


Forrás: MU Színház

süti beállítások módosítása