Szilveszteri bemutató

A 2007-es évet új bemutatóval zárja a Tamási Áron Színház. Paul Schönthan - Franz Schönthan - Kellér Dezsõ A szabin nõk elrablása címû zenés bohózatát Keresztes Attila rendezi, aki már dolgozott a sepsiszentgyörgyi színház társulatával: 2005-ben ugyancsak szilveszterre vitte színre az utóbbi évek egyik legnagyobb közönségsikerét, a Csárdáskirálynõt.

A rendező szerint A szabin nők elrablása a maga nemében egy remekmű, jól működő recept szerint íródott igazi bohózat, mely olyan módon szól színházról, társadalomról, ízlésről, és ezek egymáshoz való viszonyáról, hogy képes kiváltani a csodát, amit katarzisnak nevezünk. A XX. század elején írott műben megjelenő színház és társadalom közti viszony - bár a világ azóta sokat változott - alapvetően mindmáig érvényes. A bécsi szerzőpáros nagyszerűen érzékelteti a bohém művészvilág szenvedélyességét, romantikáját, de ezzel együtt azt is érzékletesen ábrázolja, ahogy a kispolgári világ képmutatón elutasítja az erkölcstelennek titulált komédiázást.

A történet egy kisvárosi tanárról, Bányairól szól, aki titkon drámaírói ambíciókat dédelget. A szabin nők elrablása című római kori tragédiáját mindenki előtt titokban tartja, és csak felesége távollétében meri megmutatni Rózának, a színház iránt érdeklődő szobalánynak. Azonban megérkezik a városba egy vándortársulat, melynek fontoskodó direktora, Rettegi Fridolin tudomást szerez a tanító darabjáról, és elhatározza, hogy a siker érdekében ezt fogja bemutatni a helyi közönségnek. Addig ügyeskedik, amíg megszerzi a szöveget, s eldönti, hogy három nap próba után megtartják a tragédia bemutatóját. Már-már minden készen áll a nagy eseményhez, amikor váratlanul felbukkan egy tiszteletre méltó régi barát, hazaérkezik a nyaralásból a tanár szigorú felesége és a szereposztással kapcsolatban is gondok adódnak... A Schönthan testvére bohózata Kellér Dezső-féle átiratának külön érdekessége, hogy a benne szereplő helységnevek (Raposa Brassóból jön, Borbáláék Tusnádfürdőn nyaralnak) alapján földrajzilag könnyen kikövetkeztethető, hogy a helyszínül szolgáló megnevezetlen kisváros nem más, mint Sepsiszentgyörgy.

A szabin nők elrablása című produkció ünnepi bemutatójára december 31-én, szilveszter estéjén 18 órától kerül sor a Tamási Áron Színház Nagytermében. Keresztes Attila rendező munkatársai Bodó A. Ottó dramaturg, Incze G. Katalin zenei vezető, Bianca Imelda Jeremias díszlet- és jelmeztervező valamint Imreh Marton Enikő koreográfus, szereplők Szabó Tibor, D. Albu Annamária, Ruszuly Éva, Diószegi Attila, Gajzágó Zsuzsa, Mátray László, Erdei Gábor, Nagy Alfréd, Magyarosi Imola és Márton Lóránt. A bemutató utáni előadások: január 2-án (szerdán), 3-án (csütörtökön) és 4-én (pénteken) 19 órától a színház Nagytermében.


Paul Schönthan - Franz Schönthan - Kellér Dezső:
A szabin nők elrablása

Bányai Jenő, tanár: Szabó Tibor
Borbála, a felesége: D. Albu Annamária
Etelka, a lánya: Ruszuly Éva
Szilvássy Béla: Diószegi Attila
Irma, a felesége: Gajzágó Zsuzsa
Raposa Bogdán, bőrkereskedő: Mátray László
Rettegi Fridolin, színigazgató: Erdei Gábor
Szendeffy Endre: Nagy Alfréd
Róza, szobalány: Magyarosi Imola
Kobak, iskolaszolga: Márton Lóránt

Dramaturg: BODÓ A. OTTÓ
Zenei vezető, hangszerelés: INCZE G. KATALIN
Díszlet- és jelmeztervező: BIANCA IMELDA JEREMIAS
Koreográfus: IMREH MARTON ENIKŐ
Néptánc: VIRÁG ENDRE
A rendező munkatársa: V. BARTHA EDIT

Dalszövegek: Szenes Iván
Zeneszerző: Horváth Jenő
Betétszámok: Hary Béla, Horváth Béla

Zenészek:
Aftin Sorin, Benedek Károly, Császár Katalin, Éltes Áron, Fazakas Albert, Gábor Szabolcs, Grigorescu Florin, Kerezsi Csongor, Kertész János

Rendező: KERESZTES ATTILA

süti beállítások módosítása