SzólóDuó 2008.

Az Orkesztika Alapítvány 2008. január 10-15. között rendezi meg a SzólóDuó 2008 nemzetközi moderntánc eseményét. Az elmúlt nyolc év sikereit folytatva már a 9. Szóló Tánc és 7. Duó Tánc Nemzetközi Fesztivál programjában vehetnek részt a hazai és a külföldi alkotók.

A SzólóDuó Fesztiválra 2008-ban 75 táncprodukció jelentkezett. A hazaiak mellett lengyel, cseh, horvát, német, olasz, svéd, finn, francia, portugál, holland, angol, belga, dán, osztrák, svájci, indiai, amerikai, kanadai pályázók küldték el jelentkezésüket.

A fesztivál ideje alatt esténként 8-10 új, sosem látott produkciót és eredeti elhivatott alkotóit láthatják mindazok, akik most ismerkednek a tánc csodálatos világával, semmihez sem fogható hangulatával, és azok is, akik jól ismerik a tánc lélekemelő művészetét.

A SzólóDuó Fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány a magyar mozdulatművészet 100 éves hagyományának ápolásával, megőrzésével és továbbfejlesztésével, értékeinek közvetítésével foglalkozik. Ilyen értéknek tekinti a nyitottságot, a szárnyait bontogató vagy épp a tapasztalt alkotó táncosok bátorítását, bemutatását és megismertetését.

A SzólóDuó Fesztivál során az együttgondolkodás és nem a verseny, az elhivatottság és nem a hivatalosság fontos számunkra. Többre értékeljük a művészi élményt, mint ha csupán technikailag hibátlan egy produkció. Az eredetiség és a frissesség elkötelezett hívei vagyunk, érkezzen képviselője a világ bármely tájáról.

A SzólóDuó Fesztivál hazánkban egyedülálló, az egyetlen nyitott pályázati rendszerrel működő kortárs táncfesztivál. Mind a hazai és mind a külföldi résztvevők száma évről-évre emelkedik. Ez az örömteli növekedés lehetővé teszi, hogy egyre szélesebb kör vegyen részt abban az innovatív alkotó folyamatban, amely a fesztiválunkat jellemzi: a színpadi megmérettetésen túl valamennyi táncos-koreográfus szakmai beszélgetéseken vehet részt a zsűritagokkal. E magas szintű és személyre szóló támogatással mélyítjük el a modern tánc területén tevékenykedő alkotók művészi továbbfejlődését, kiteljesedését.


A SzólóDuó Fesztivál 2008 zsűrijének Lőrincz Katalin, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa; és Fenyves Márk, az Orkesztika Alapítvány Kuratóiumának vezetője mellett külföldi szakemberek is a tagjai lesznek: Tamara McLongnak, a londoni Middlesex Egyetem tanárának; Bengt Anderssonnak, a stockholmi Teatre Tre művészeti vezetőjének, Marta Trpisovskának, a prágai Isadora Duncan Center Conservatory tanárának személyében.

A fesztiválprogramot három napos intenzív kurzus is kíséri. Anna Piotrowska, a varsói EFERTE Dance Developement Foundation vezetője tart Kortárs Tánc & Fizikai Színház workshopot, melyen minden érdeklődő részt vehet kedvezményes áron!

2008. január 15-én a Millenáris Teátrumban a versenyprogram "legjobbjait" láthatja a közönség egyrészt a szakmai zsűri döntése, másrészt a közönség szavazata alapján. Ezen az estén olyan díjazott bemutatókat láthatunk - hiszen minden résztvevő a SzólóDuó Fesztiválra készítette darabját - melyben a táncos vagy egyedül, szólóban szárnyal, vagy két táncosra álmodott meg a koreográfus. A SzólóDuó 2008. gálaestjének sztárvendége Bozsik Yvette lesz az Hommage á Mary Wigman című szólótánccal.

A 2007-es fesztivál újdonsága volt, hogy Lengyelországban társfesztivált rendezhettünk. Tervezzük további nemzeti társfesztiválok szervezését, egy nemzetközi társfesztivál-hálózat kiépítését, amelynek Magyarország a bölcsője és központja. Sikerként értékeljük, hogy a 2008-as SzólóDuó Fesztiválnak már két helyszínen tarthattuk meg társfesztiválját, Prágában is és Varsóban is. Összesen 8 produkció érkezik e két országból a budapesti SzólóDuó Fesztivál 2008 versenyprogramjára.

Programok:
SzólóDuó 2008 Megnyitó Est: 2008. január 10. 20 óra - MU Színház
Versenyprogram: 2008. január 11-13. esténként 20 óra - MU Színház
Gálaest: 2008. január 15. 20 óra - Millenáris Teátrum


*********

SzólóDuó 2008 Megnyitó Est
Az est előadóinak alkotói munkásságában fontos állomás volt a SzólóDuó Fesztivál.

Anna Piotrowska: Mission
Előadó: Anna Piotrowska (PL)

Gold Bea: Kívánság
"Bárcsak minden ágam magára találna... már ma"
Előadó: Gold Bea

Nagy Andrea: Fehér madarak csupasz fákon
Előadók: Góbi Rita, Nagy Andrea
Zene: Norbert Stein: Railships to Rabat, White birds on bare trees, Zenei munkatárs: Gergely Attila, Jelmezek: Kasza Emese (Hepp)

Réti Anna: Lélek pulóver nélkül
"Bennem vív meg kicsi a naggyal.  Egyszerre győz, veszt mindegyik" (Lackfi János)
Előadó: Réti Anna
Zene: Barna Balázs, Fény: Szirtes Attila, Jelmez: Csorba Kriszta, Bugram Zsófi, Réti Anna, Munkatárs: Hudi László, Videó: Puttó, Nagy Zoltán

Támogatók: NKA, Új Előadóművészeti Alapítvány, Műhely Alapítvány, Gesztus Műhely Egyesület, Orkesztika Alapítvány, Flórián Műhely


SzólóDuó 2008 Versenyprogram

• 2008. január 11. péntek  20 óra - MU Színház

 "46" - Pawel Malicki (PL);
"... nevében" - Verena Fuchs, Regina Picker (A);
"Élet a tojáshéjon kívül" - Haraszti Adrienn (H);
"Huljet" - David Ryska (CZ);
"Moksha" - Erdős Zsuzsanna (H);
"Nexus" - Simkó Beatrix (H);
"No-ünnep" - Annelies Oosterloo (NL);
"Talán véletlen, talán sors" - Monika Cástková (CZ);
"Távolság" - Aleksandra Bozek (PL);
"Who are you" - Dombi Kati (H).

• 2008. január 12. szombat 20 óra - MU Színház

"240d" - Claudio Stellato (B);
"Gondolatok kertje - ... tél / "The Garden of Thoughts" - ... winter - Bruno Isakovic (CRO, NL)"
"H.amisság/Ö.npusztítás/M.élypont" - Helen Cerina (I);
"Lego" - Richlyné Bulkai Gyöngyvér (H), Christoph Falschlunger (A);
"Süti" -  Anna - Piotrowska (PL);
"Szimbiózis" - Helena Stávová (CZ);
"Szívem csöndesen pihen, férfira vár" - Kateřina Hanzlíková, Klára Kolofíková (CZ); "Táncszóló" - Chikako Kaido (JP, D);
"Tranz" - Szivkov Alexandr (H);
"White can TRANCE" - Kulcsár Noémi (H).

• 2008. január 13. vasárnap 20 óra - MU Színház

"A homár" - Martina Morasso (D);
"A monológ szomorú vallomás, de szavak nélkül még szomorúbb" - Marie Janecková (CZ); "Az elsők" - Gajárszki Márton (H);
"Déli Álom" - Buday Melinda (H);
"Ez egy férfi" - Lindsey Drury (A);
"Fókusz B" - Fabienne Berger (CH);
"Kijárat" - Haraszti Adrienn (H);
"No. 1-es tanulmány" - Katarzyna Sitarz (PL);
"Szétválasztani" - Katerina Korbová (CZ);
"Válótársak" - Szabó Judit (H).

SzólóDuó 2008 Gálaest

• 2008. január 15. kedd 20 óra - Millenáris Teátrum

A versenyprogram "legjobbjai" a szakmai zsűri és a közönség döntése alapján
Az est sztárvendége Bozsik Yvette az Hommage á Mary Wigman című szólójával

Sok szeretettel hívjuk és várjuk ezekre az izgalmas estékre a kortárstánc szerelmeseit és minden kedves érdeklődőt.

Főtámogató:
Antenna Hungária Zrt., Index.hu Zrt., SEAT

Támogatók:
OKM, NCA, NKA - Táncművészeti Szakkollégium, Danubius Hotels Group, Lengyel Intézet, Cseh Centrum, Market Zrt., Együtt Erzsébetvárosért Egyesület, Jövő Háza Központ Kht., Orkesztika Alapítvány - Mozdulatművészeti Stúdió

Együttműködő partnereink:
EFERTE Dance Developement Foundation (PL); Duncan Center Conservatory (CZ); Jövő Háza Központ Kht., MU Színház.

Forrás: Orkesztika Alapítvány - Mozdulatművészeti Stúdió

süti beállítások módosítása