A nagyratörő Egerben

Az egri Gárdonyi Géza Színház január 18-án bemutatja Márton László: A nagyratörõ címû történelmi játékát Csizmadia Tibor rendezésében, majd 19-én ünnepi elõadást tart a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

Márton László: A nagyratörő című történelmi játékát Csizmadia Tibor rendezi Egerben. Erdély fiatal fejedelmét, Báthory Zsigmondot Schruff Milán alakítja, az udvarmester szerepében ismét színpadra áll a rendezőként ismert Szegvári Menyhért.
A darab arról szól, hogyan vívódik Zsigmond az önállóság megtartásáért zajló harcban. A fiatal fejedelem inkább hajlandó meghalni, semhogy a kereszténység (Európa) ellen harcoljon, a legbefolyásosabb főurak azonban pontosan látják a törökökkel való szembefordulás veszélyét. Azt is tudják, hogy török támadás esetén Rudolf császár segítségére nem számíthatnak. Körvonalazódik a terv:  Zsigmondot le kell mondatni, helyette Boldizsár legyen a fejedelem...
Márton László József Attila- és Mészöly Miklós-díjas drámaíró, műfordító, esszéista 1994-ben lett a Magyar Köztársaság Babérkoszorús írója, majd megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, idén pedig Márai Sándor-díjat vehetett át.
A nagyratörőt 1992-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színházban Parászka Miklós rendezésében mutatták be, az anyaországban először Egerben kerül színpadra január 18-án. Január 19-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából ünnepi előadást tart a társulat.

pcs
A felvételek A nagyratörő novemberi olvasópróbáján készültek

süti beállítások módosítása