Csáth Géza: a Janika

A Janika címû drámával vendégszerepel a Kassai Thália Színház a miskolci Nemzetiben. A felvidéki városban közönségsikert aratott elõadás 2008. január 9-én délután 5, és este 8 órakor tekinthetõ meg a Ráadás-sorozat keretében a Játékszínben. Csáth Géza remekmûvét 2007. december 13-án mutatta be a Kassai Thália Színház Korognai Károly rendezésében.

 


Petrik Szilárd, Varga Lívia, Korognai Károly

"És a közönség vastapsa igazolta: a Tháliában igenis szükség van mély, komoly drámákra is, nemcsak könnyed vígjátékokra." Kozsár Zsuzsanna (Új Szó online 2007. 12. 27.)

"A legfőbb elismerés azonban a két férfi főszereplőt illeti. Korognai Károly a gyenge jellemű, öregedő férj érzelmeinek teljes skáláját felmutatta, és a lerészegedési jelenetet is aprólékosan, hitelesen dolgozta ki. Nála is nehezebb, mert kevésbé látványos szerepe volt Petrik Szilárdnak, aki játéka minden percében éreztetni tudta a feszültséget, a visszafojtott indulatokat és a szenvedést." Kozsár Zsuzsanna (Új Szó online 2007. 12. 27.)

A darab cselekményét furcsa és tragikus, mélyről feltörő szenvedélyek irányítják. A történet a századelőn Pertics Jenő polgári lakásában játszódik boldog békeidőkben. A pesti lakásban látszólagos családi idill zajlik. A nyugalom a vihar előtti csendet jelenti. A darab első része a család kisfia, Janika halála köré épül. A második felvonás a temetés után, a bonyolult és furcsa szerelmi háromszög körében játszódik.

Ez a sötét és komoly, a századforduló utáni idő fojtott hangulatát árasztó tragédia azonban tele van humorral és élettel.

 


Petrik Szilárd, Varga Lívia

Csáth Géza: A JANIKA
színmű -

Pertics: Korognai Károly
Perticsné: Varga Lívia
Boér Kálmán: Petrik Szilárd
Telkessyné: Cs. Tóth Erzsébet
Szakácsnő: Nagy Kornélia
Szolgálólány: Gyurica Mikolt Gabriella
Tolnay: Halmágyi Sándor
Pataky: Illés Oszkár
Schvarcz: Flórián R. Szabolcs
Helén: Szabadi Emőke
Postás: ifj. Bocsárszky Attila
Temetkezési szolga: Culka Ottó

Díszlet- Jelmez: Szőke Anita m. v.
Rendezőasszisztens: Bleha Victor

Rendező: KOROGNAI KÁROLY

Bemutató: 2007. december 13.

 


Korognai Károly

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
A felvételeket Bodnár Gábor készítette.

süti beállítások módosítása