Bolondságok 4 ülésben

A tatabányai Jászai Mari Színház színházépületének rekonstrukciója javában tart, ám átmeneti otthonunkat - a tatabányai Közmûvelõdés Házában - úgy tûnik, kezdjük "kinõni". Elõadásaink - természetesen - továbbra is láthatók Tatabányán, de mivel fontosnak tartjuk, hogy a fõvárosi közönség is megismerje elõadásainkat, és hogy szórakoztassunk, ezért jövünk, és befészkeljük magunkat Budapestre.
Januártól a Thália Régi Stúdióban is rendszeresen tartunk elõadásokat, színházunk fõvárosi repertoárja pedig az idei évad új produkcióiból áll.

A négy, műsorra kerülő előadást a boldogság és bolondság fűzi össze. Boldogság azért, mert előadásainkban vagy van, vagy épp lehetne, vagy esetleg nem biztos. Bolondság azért, mert mindezt - szándékaink szerint - jókedvűen, önironikusan és humorosan meséljük el. És azért meséljük el, hogy bolondozzunk, és ezzel boldogságot okozzunk.
Reméljük, okozunk.

Íme a négy ülés programja:

Az első ülés arról mesél, hogy négy embernek egy nagyon kicsi lakásban is van esélye boldogságra lelni, még úgy is, ha szigorúan a kölcsönös megértés, osztályazonosság és közös politikai platform a szovjetházasság alapja.

Valentin Katajev: A kör négyszögesítése
- boldogságkeresés és szerelembe esés két felvonásban -

Szereposztás:
Vászja: Menszátor Héresz Attila
Abram: Honti György
Ludmilla: Nagy Mari
Tonya: Gerle Andrea
Jemeljan Csernozemnij: Dióssi Gábor

Díszlet- és jelmeztervező: Kiss Gabriella
Dramaturg: Sediánszky Nóra
Asszisztens: Niklai Judit

Rendező: Koltai M. Gábor

Budapesti bemutató: 2008. január 10.

További előadások:
2008. január 14. és 31.
Kezdés 19.30-kor, helyszín a Thália Régi Stúdió.

Szerelmesnek lenni sosem volt könnyű. Még kevésbé a húszas évek Szovjetuniójában, ahol tombol a forradalmi hév, a szocialista családerkölcs - és a lakáshiány.
Ahol agyonzsúfolt társbérletekben él férfi és nő, feleség és exbarátnő, munkás és értelmiségi. Ahol előfordulhat, hogy két barát ugyanazon a napon nősül meg - titokban... És megosztozik szobán, ágyon, vacsorán és házastárson... Kint, az utcákon, a rádióból jelszavak pattognak, indulók harsognak, bent a lelkekben vágy, nyugtalanság, zűrzavar és szerelem. Rengeteg szerelem - félreértésekkel, egymásra találásokkal, elszakadásokkal, folytonos kergetőzéssel a másik elől, a másik után, a másikért, az ismeretlen boldogság nyomában... a bimbózó szocializmus kulisszái közt.   

Az második ülés egy másfél órás csupa zene, csupa dal, amely az ötvenes évekbe röpíti a közönséget, amikor még a troli is a boldogság felé vitte az embert


Boldog ország, avagy ó, azok az ötvenes ÉNEK
Utazás a Boldogságexpresszen!

Szereplők:
Egyed Attila
Tóth Zoltán
Gecse Noémi
Niklai Judit


A zongoránál: Körtvési Kata
Harmonikán játszik: Horváth Judit
Dramaturg: Kárpáti Péter
Díszlet- és jelmeztervező: Kiss Gabriella
Zenei vezető és korrepetitor: Körtvési Kata
Koreográfus: Mándy Ildikó
Szerkesztő: Végh Ildikó
Asszisztens: Nagy Gergely Miklós

Rendező: Honti György

Előadások: 2008. január 16., 25. és 26. Kezdés 19.30-kor, helyszín a Thália Régi Stúdió
(Előadás Tatabányán: 2008. január 30. 19.00 
A Közművelődés Házában)

Tisztelt Nagyérdemű Publikum!
Időutazásra hívjuk Önöket a Boldogságexpresszen!

Nézzük manapság a sok csillogó reklámot: ömlik ránk a boldogság, szépség, gazdagság - ígérete. Minden a tiéd lehet - csak meg kell vásárolnod. Pörögj fel - harapj rá - és fizess. Te is ugyanolyan szép, karcsú, gondtalan lehetsz, mint a filmek szereplői - de előbb dolgozd agyon magad, hogy megvásárolhasd a boldogságipar legújabb csodáit.
A boldogságipar nem új találmány.
Hopp! Ugorjunk vissza ötven évet, és nézzünk körül az ötvenes évek szürke és szegényes Boldogságszigetén. Amikor az emberek ugyanúgy vágytak a boldogságra, mint mi - és hát ugyanolyan űzöttek voltak és boldogtalanok. S persze néha boldogok.

"Aki biciklin jár, az jól jár..." - de az is jól jár, aki Csepel motorkerékpáron jár, meg az is, aki trolin, hiszen "halkan és könnyedén jön a troli, és visz a boldogság felé". A múlt rendszerben még a szerelem se volt az igazi, de most már minden szerelmet viszonoz a másik és már mindenki boldog. De a legboldogabb az, aki békekölcsönt jegyez, vagyis odaadja a fél fizetését, és részt vesz a munkaversenyben, és vállalja, hogy fölépíti, becsavarja, meghegeszti, holnapra megforgatja... vagy nem hiszik?
Kedves Szaktársak! Itt a szebb jövő! Csak ki kell nyújtanunk a karunkat, de nem árt, ha ökölbe szorított kézzel, mert a boldogságot nem adják ingyen. Vannak, akik el akarják venni tőlünk. Ne hagyjuk! Küzdjünk meg érte! Bár a harc kemény, de megéri, mert a verseny végén mi állunk a dobogó legmagasabb fokára. És ha mégsem? Hát akkor majd legfeljebb önkritikát gyakorolunk.
Kedves Barátaink! Kedves Közönség! Jöjjenek, utazzanak velünk!
Másfél óra tömény zene, tánc, nevetés és gondtalan boldogság!
"És ez el nem múlik soha máááááár,
hisz tiétek a napfény, az úttörővasút,
sportszer, játék, új ruha, ajándék,
értetek virágos minden úúúúúúúút."

A harmadik ülés a Nézőművészeti Főiskola című, negyedik éve futó előadásunk folytatása, amelyben a boldogságot a Holdra telepítjük.

Tasnádi István: Magyar a Holdon
(A szombathelyi Kamara Savariával közös produkció)

 Szereplők:
Csákányi Eszter
Mucsi Zoltán
Scherer Péter
Katona László

Rendező: Árkosi Árpád

Budapesti bemutató: 2008. február 28. - Vidám Színpad

"Tűnjünk el mielőbb a pusztulásra ítélt Földről, és gyarmatosítsuk a Világegyetemet!" /Stephen Hawking/

Az ENSZ felparcellázta a Holdat, és a telkeket területarányosan elosztotta a Föld országai között. A holdosztás közjegyző előtt, sorsolás alapján dőlt el: Magyarország közvetlen telekszomszédjai Jemen, Szudán, Kelet-Timor, Tonga, Mikronézia, Szlovákia és Románia. A kormány megkezdi az Űr Kolombuszainak kiképzését. A cél: egy Új Világ meghódítása, a magyar holdlakópark létrehozása. Holdtelepesek kerestetnek!
Érző emberi lények, apák és anyák az űr Kolumbuszai, akik szülőbolygójukat elhagyva arra vállalkoznak, hogy a végtelen kozmoszban egy új, boldog hazát találjanak a magyar népnek.
Legyél te is köztük!
ZOLTÁN, PÉTER, LÁSZLÓ ÉS ESZTER - ÉS TALÁN TE IS! VÁRNAK MAGUK KÖZÉ: A PARADICSOM TELEPESEI!

A negyedik ülés a boldogságot nem adja könnyen. Ha van, az a baj, ha nincs, akkor meg az.

Dunai Ferenc: Van Gogh szerelme
- tragikomédia - 

Szereplők:
Egyed Attila
Kovács Krisztián
Sárosdi Lilla
Horváth Sebestyén Sándor


Rendező: Simon Balázs

Budapesti bemutató: 2008. március 8.  - Thália Régi Stúdió

A darab Van Gogh, a megszállott idealista zseni egy napjáról szól, arról a napról, amikor meglátogatja őt öccse, Theo, és megakadályozza abban, hogy a magához vett, kétgyermekes prostituáltat másnap feleségül vegye. A darab a képmutatásról szól, az olyan gyakran deklarált, de ritkán gyakorolt keresztényi megbocsátást veszi célba.

***
Dunai Ferenc (1932) drámaíró, humorista, újságíró. Pályáját a Ludas Matyinál kezdte. Első darabja, A nadrág - amelyet a  Vígszínház mutatott be 1962-ben, a főszerepekben Ruttkai  Évával és Feleki Kamillal - szédítő hazai és külföldi karriert futott be. A darabot 1963-ban bemutatták Angliában is, négy  színházban, majd a Broadwayn. A darabot később - Dunai tudtán kívül - meg is filmesítették Jane Fondával és Jason Robardssal.
A Vígszínház mutatta be Az asszony és pártfogóit, majd amikor 1966-ban nem engedték bemutatni A kétfejű ember című darabját és megfilmesíteni a Várkonyi Zoltánnak írt forgatókönyvét (Öntudatos emberrablók) - disszidált.
1988-ban Angliában nagy sikerrel játszották A napernyő című drámáját, amelyet Csehov A három év című hosszabb novellájából dolgozott át. Egy évvel  később a művet nagy sztárokkal a Manchester Royal Exchange is műsorára tűzte.

Dunai Ferencnek 2007-ben jelent meg drámakötete, amely hat darabját, két hazai sikerén kívül többek között A napernyő, és a Van Gogh szerelme szövegét tartalmazza. Dunai Ferenc jelenleg Angliában él, az év néhány hónapját azonban Budapesten tölti.
A Van Gogh szerelme ősbemutatóján például biztosan ott lesz Tatabányán.

***

Előadások - 2008. január:

január 10. csüt. A kör négyszögesítése - premier  Thália Régi Stúdió
január 14.hé.  A kör négyszögesítése    Thália Régi Stúdió
január 15. Magyar a Holdon      - Szombathely
január 16. Boldog ország, avagy ó, azok az ötvenes ÉNEK Thália Régi Stúdió
január 25. ország, avagy ó, azok az ötvenes ÉNEK  Thália Régi Stúdió
január 26. ország, avagy ó, azok az ötvenes ÉNEK  Thália Régi Stúdió
január 26. Magyar a Holdon      - Szombathely
január 30. ország, avagy ó, azok az ötvenes ÉNEK  - Tatabánya
január 31. A kör négyszögesítése     Thália Régi Stúdió


Forrás: Jászai Mari Színház, Tatabánya
Fotók: Sipos Zoltán

süti beállítások módosítása