Swift: Szerény javaslat

Jonathan Swift humanista angol lelkész és író - az egyetlen angol, akinek a tiszteletére kivilágították Dublint- háromszáz évvel ezelõtt, egy nagy írországi éhínség idején írta Szerény Javaslat címû röpiratát.

Jonathan Swift: Szerény Javaslat
ANNAK MEGAKADÁLYOZÁSÁRA, HOGY AZ ÍRORSZÁGI SZEGÉNY EMBEREK GYERMEKEI SZÜLEIK ÉS HAZÁJUK TERHÉRE LEGYENEK, VALAMINT ANNAK ELŐMOZDÍTÁSÁRA, HOGY A KÖZJÓT SZOLGÁLJÁK!

Írország nagy barátjaként, látva az ország sanyarú helyzetét, felháborodásában és elkeseredettségében fordult a groteszk, szatírikus pamflet eszközéhez - mely egész munkásságát jellemezte- közvetlenül megszólítva a társadalmat, hogy ezáltal rázza fel  a döntéshozókat és tartson görbe tükröt korának. Röpiratában a szegénység felszámolására és az ország gondjainak megoldására logikus gondolatmenetben szórakoztató  stílusban ajánl "zseniális" és egyben hátborzongató megoldásokat a káromkodás megadóztatásától kezdve egészen a szegény gyermekek ételnek való eladásáig, mely által a szegények bevételhez jutnak, a gyermekek megszabadulnak a szenvedéstől s a gazdagok új ínyencséghez jutnának...
Lázár Balázs előadása Dávid Zsuzsa rendezésében monodráma erejűvé sűríti az 55 perces  előadást, a néhol morbid témát Mozart zenéje ellenpontozza.

Előadás időpont: 2008. március 13. este 7 óra
Helyszín: Spinoza Ház (VII. ker. Dob utca 15.)

Az előadás a Színházi Dolgozók Szakszervezetének támogatásával jött létre.

süti beállítások módosítása