Turgenyev: Egy hónap falun

Minden jel arra vall, hogy Iszlajev, a gazdag földbirtokos ezt a nyarat is békésen és meglehetõsen unalmasan tölti vidéki birtokán idõs édesanyja, felesége, fia és felesége szívbéli jóbarátjának társaságában. Az új tanító, a jóképû és fiatal Beljajev - megjelenése azonban gyökerestül felforgatja az egész család életét. Heves érzelmi viharok, vívódások és féltékenységi harcok jellemzik Csehov példaképének szívbemarkolóan mulatságos drámáját.

Az Egy hónap falun az író legnagyobb jelentőségű színpadi műve: az irodalomtörténet a modern lélektani drámák előfutáraként tartja számon a darabot, amelyet heves érzelmi viharok, vívódások és féltékenységi harcok jellemeznek. Turgenyev már 1850-ben befejezte a darabot, ám amikor meg akarta jelentetni, a cenzúra betiltotta. Csupán öt év múlva kerülhetett nyomtatásba - ám akkor is csak jelentősen megcsonkítva. Jellemző, hogy annak idején a népművelési miniszter még titkos jegyzeteiben is fontosnak tartotta megörökíteni, hogy "Turgenyev írásainak jelentős része arra irányul, hogy lealacsonyítsa a földesurakat, akiket vagy nevetséges, vagy becsületüket sértő módon mutat be".
A darab magyarországi ősbemutatója 1927-ben a Nemzeti Színházban volt, ezt követően azonban csak 1966-ban került ismét színpadra a Madách Színházban Pártos Géza rendezésében, Tolnay Klári, Domján Edit, Mensáros László, Avar István és Huszti Péter főszereplésével. 1979-ben tévéjáték készült a darabból, melyet Szirtes Tamás rendezett, és a főbb szerepeket Ruttkai Éva, Mensáros László, Hegedűs D. Géza, Haumann Péter és Gobbi Hilda játszotta. 1981-ben Ascher Tamás rendezte meg Kaposvárott Básti Juli, Csákányi Eszter, Jordán Tamás, Rajhona Ádám és Máté Gábor főszereplésével. Ezt követte 1993-ban a Pesti Színház legendás előadása Eszenyi Enikő, Murányi Tünde, Kern András, Tahi Tóth László és Alföldi Róbert főszereplésével, Horvai István rendezésében.

Turgenyev: EGY HÓNAP FALUN
- színmű -
Fordította: Elbert János

GOLUBOV, földesúr: JUHÁSZ ILLÉS
NATALJA PETROVNA, Golubov felesége: XANTUS BARBARA
ANNA SZEMJONOVA, Golubov anyja: DRAHOTA ANDREA
VEROCSKA, Golubovék nevelt lánya: CSIZMADIA ILDIKÓ
RAKITYIN, barát: QUINTUS KONRÁD
BELJAJEV,Kolja tanítója: SZÁRAZ DÉNES
SPIGELSZKIJ, orvos : KOZÁRY FERENC
LIZAVETA BOGDANOVA, társalkodónő: ZAKARIÁS ÉVA
SCHAAF, házitanító: VÁRFI SÁNDOR
KÁTYA, szobalány: VÁRADI ESZTER SÁRA
BOLSINCOV, szomszéd: BATA JÁNOS
MATVEJ, inas: BUDAHÁZY ÁRPÁD
KOLJA, Golubovék fia: VARGHA KRISTÓF

Díszlet: Cziegler Balázs
Jelmez: Kárpáti Enikő
Dramaturg: Ruttkai Zsófi
Zene: Döme Zsolt
Rendezőasszisztens: Vári János

Rendező: Kolos István

Bemutató: 2008. január 11., péntek 19.00

További előadások: 2008. január 12., szombat 19.00
   2008. január 13., vasárnap 19.00
   2008. január 15., kedd 19.00
   2008 január 16., szerda 19.00
   2008 január 17., csütörtök 19.00


Forrás: Vörösmarty Színház, Székesfehérvár
Fotók: Gulyás Buda
 

süti beállítások módosítása