Blogvadászat

A Blog the Theatre - ’blogold a színházat’ - projekt az Európa Tanács Kultúra 2000 programja támogatásával indult el ez év õszén. Öt ország - Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Olaszország és Románia - vesz részt ebben az elsõsorban az internet iránt érdeklõdõ és fiatalos gondolkodású közönséget megcélzó színházi kezdeményezésben. A budapesti Örkény István Színház mellett olyan világhírû színházak tartoznak a mûvészeti vállalkozás tagjai közé, mint a krakkói Stary Teatr, a bukaresti Bulandra, a palermói Teatro Garibaldi és a projektet koordináló grazi Schauspielhaus.

 
A Blog the Theatre - ’nomen est omen’, olyan blogszövegeket kutat fel az interneten, melyek közérdeklődésre tarthatnak számot és stílusuk és tematikájuk miatt színházi feldolgozásra is alkalmasak.
A projekt első szakaszában, 2007 december végéig, az úgynevezett blogvadászok kiválasztanak 15-20 blogot, s ezek szövegrészleteiből 2008 januárjában a projektben magyar oldalról résztvevő három fiatal rendező - Dömötör András, Rusznyák Gábor és Tóth András - és a színház művészei közreműködésével felolvasó-színházi estet tartanak.
Az itt szereplő blogok közül három nyeri majd el blogvadászok, a színház művészei és az internetes szavazatok alapján odaítélt díjat, amely a pénzbeli juttatáson kívül a blog kísérleti jellegű színházi feldolgozása.
Az Örkény Színház által felkért írók (akik lehetnek akár a blogtulajdonosok is, vagy más, de az elképzelések szerint lehetőleg fiatal szerzők) a három győztes blog alapján egy-egy egész estés darab tervét nyújtják be a grazi központnak, s a május 21-25. között a grazi Schauspielhausban megrendezendő Blogtxt Fesztiválra a rendezőkkel és színészekkel közösen létrehoznak három, egyenként 20-30 perces jelenetet ill. darabrészletet.
Ezek az előadásrészletek aztán a grazi fesztivál közönsége elé kerülnek, s versengenek egymással. A fődíj a győztes mű(részlet) fiatal szerzője számára nem más, mint hivatalos felkérés a tervezett darab megírására. 
 
A projekt, mint ez egy internethez kötődő kezdeményezéstől elvárható, saját honlapot üzemeltet http://szinhaz.blog.hu/media/image/2008-01-15/11856777/www_blogtheatre.net címen. Ezen az oldalon megtalálhatják a résztvevő színházakról közzétett információkat, a projektben résztvevő blogvadászok életrajzát, és ami a legizgalmasabb: nyomon követhetik a blogkeresés folyamatát, hiszen a blogvadászok rendszeresen közzéteszik kutatásaik eredményeit.

Felolvasó-színházi est: 2008. január 26. 15.30 óra Örkény Színház

FELHÍVÁS

Nevezd be a blogod!

Az Örkény Színház az Európai Unió Culture 2000 programjának keretében megvalósuló ’Blogold a színházat’ c. projektben színházi feldolgozásra váró blogokat keres. Mi is keresünk, de te is jelölheted a saját blogod!!! Csak írj a blogtheatre.hu@gmail.com címre és tedd ki a szinhaz.hu logóját a blogodra (www.szinhaz.hu/logo). És tied lehet a három kiválasztottnak járó erkölcsi és anyagi megbecsülés.... További részletek a http://szinhaz.blog.hu/media/image/2008-01-15/11856777/www_blogtheatre.net oldalon.


 Forrás: Blog the Theatre

süti beállítások módosítása