Közös munka, színházi díjak

A Béres Attila rendezte Lili bárónõ is esélyes az évad legjobb zenés produkciója címre a moszkvai Arany Maszk Fesztiválon. Az elõadást a szentpétervári Zenés Komédia Színház mutatta be 2007 májusában - nem ez volt egyébként az elsõ, de nem is az utolsó együttmûködése az orosz teátrumnak és a Budapesti Operettszínháznak. Évek óta nagy sikerrel dolgozik együtt a két kulturális intézmény, a magyar kreatív stáb által színre vitt produkciókat a közönségen kívül a szakma is értékeli.


Jelenet Kálmán Imre: A bajadér c. előadásból

A Golden Sofit elnevezésű legnagyobb szentpétervári színházi díjat az előző évad legjobb zenés előadásai kategóriában már megkapta a Szinetár Miklós által rendezett A víg özvegy (premier: 2006 november), a Kerényi Miklós Gábor  által jegyzett A bajadér (premier: 2007 április), valamint a Béres Attila által színpadra állított Lili bárónő (premier: 2007 május). Mindhárom produkciót a Budapesti Operettszínház kreatív csapata hozta létre, a rendezőkön kívül magyar volt a jelmez- és díszlettervező, a koreográfus és a zenei vezetői is - az elismeréssel így a szentpéterváriak a magyar csapat teljesítményét díjazták. Lehár és Huszka operettjének előadását egyébként a magyar közönség is ismerheti, a Lili bárónő a mai napig nagy sikerrel fut az Operett Raktárszínházában, Kálmán Imre A bajadérját pedig a budapesti teátrum igazgatója, Kerényi Miklós Gábor a következő évadban a magyar fővárosban is színpadra állítja.

A három operettből kettő egyébként a legnagyobb orosz színházi fesztivál szervezőinek is felkeltette érdeklődését. A kultúráért és filmművészetért felelős állami szervezet és a moszkvai kormány által alapított Arany Maszk Fesztiválon a zenés színházi műfajban három díjra is esélyesek az alkotók. A Budapesti Operettszínház főrendezője, Béres Attila által jegyzett Lili bárónő a Legjobb produkció kategóriában nominált. Az ebben az előadásban nyújtott alakításáért Zoya Vinogradova és Valentina Kosobutskaya a Legjobb színésznő díját érdemelheti ki Illésházy Agata, illetve llésházy Krisztina megformálásáért. A bajadérból Frédi szerepéért pedig Ivan Koritov jelölt a Legjobb színésznek járó elismerésre. A fiatal táncos-komikus egyébként a Budapesti Operettszínházban is bemutatkozott a Kálmán Imre Nemzetközi Gálaesten - itt is nagy sikerrel.

Az Arany Maszk Nemzeti Orosz Színházi Fesztivált egyébként minden esztendőben tavasszal rendezik meg Moszkvában. Itt bemutatkoznak az évad legkiemelkedőbb előadásai Oroszország minden részéről - idén március 27. és április 15. között. A Lili bárónőt április 13-án és 14-én mutatják be. S hogy díjazzák-e a magyar csapat által létrehozott előadásokat, az a következő napon, 15-én derül ki. A K.S. Stanislavsky és V.I.Nemirovich-Danchenko Zenés Színházban.

De már ezt megelőzően folytatódik a szentpétervári és a budapesti teátrum közös munkája. A szentpétervári Zenés Komédia Színházban 2008. március 6-7-8-án emlékeznek meg Kálmán Imre születésének 125. évfordulójáról. A szentpétervári művészek közül tavaly októberben négy szólista jött el az Operettszínház gálaestjére, most pedig Kalocsai Zsuzsa, Oszvald Marika, Kékkovács Mara és Peller Károly utazik ki, hogy együtt ünnepelje a halhatatlan magyar operett-komponistát az orosz kollégákkal és a közönséggel.

S ezzel még mindig nincs vége az idei évad közös produkcióinak, hiszen májusában kerül színre Szentpéterváron Leo Fall Madame Pompadour című nagyoperettje, melynek rendezője Szinetár Miklós, koreográfusa Lőcsei Jenő, zenei vezetője-karmestere pedig Rácz Márton, a Kálmán Imre születésének évfordulójára megrendezett nemzetközi karmesterverseny győztese lesz. Az előadást a későbbiekben a Budapesti Operettszínházban is műsorára tűzi majd. 


Forrás: Budapesti Operettszínház

süti beállítások módosítása