Seress Zoltán váltja Alföldi Róbertet

Seress Zoltán színmûvészt nevezte ki március 1-jével a Bárka Színház élére a józsefvárosi önkormányzat képviselõ-testülete. Az új vezetõ, a Bárka Színház társulatának tagja a poszton Alföldi Róbertet váltja, aki július 1-jével pályázaton elnyerte a Nemzeti Színház igazgatói tisztségét. Seress Zoltánt egyhangú döntéssel nevezte ki a Bárka Színház Kht. ügyvezetõ igazgatójának a józsefvárosi önkormányzat, a társaság többségi tulajdonosa. (MTI)


Seress Zoltán
fotó: barka.hu

Az új igazgató személyére Kocsis Máté (Fidesz), kultúráért felelős alpolgármester tett javaslatot a testület előtt, előzetes bizottsági egyeztetések után. Az alpolgármester szerint "Seress Zoltán kiegyensúlyozott pályája, sikerei, és Bárka-béli múltja megnyugtatóak arra nézve, hogy az új igazgató eleve bizalommal teli légkörben kezdhesse meg munkáját". Elmondta azt is, hogy Seress Zoltánt a Bárka Színház társulata és Alföldi Róbert javaslata alapján jelölték a posztra.

Az önkormányzat képviselő-testülete által elfogadott előterjesztés szerint Seress Zoltán megbízatása két évre, a 2008. március 1-jétől 2010. február 28-ig tartó időszakra szól.

Alföldi Róbert, a távozó igazgató hozzászólásában azt mondta, ha nem kapott volna két évig bizalmat a Bárka Színházban, akkor a Nemzeti Színház vezetői tisztségére kiírt pályázatot sem nyerte volna meg. Kitért arra, hogy a jövőben sem szűnik meg a közös munka, a Bárka Színház és a Nemzeti Színház együttműködését tervezik, közösen dolgoznak majd a Bárka Fesztiválon is.

Seress Zoltán a testület ülésén megköszönte az önkormányzat bizalmát, mint fogalmazott: mindent meg fog tenni azért, hogy egy független, színvonalas művészeti intézmény legyen a Bárka. A színművész, aki 2003 óta tagja a színháznak, az ülést követően az MTI-nek azt mondta: nem gondolja, hogy át kell alakítani a társulatot, csak az fog elmenni a színháztól, aki maga szerződik el. Megfogalmazása szerint "erre a társulatra bátran lehet alapozni a jövőben is".

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy szeretne minél több előadást megtartani a jelenlegi repertoárból. Szólt arról is: szeretné, ha a teátrum egyre nagyobb részt vállalna a nemzetközi produkciókban. Seress Zoltán tervei között szerepel még a klasszikus repertoár bővítése, több magyar színdarabot, illetve zenés darabot venne műsorra, felkérne fiatal írókat, hogy Józsefváros életéről írjanak színdarabokat, folytatni kívánja továbbá az egyedülálló "kamaszszínházat" és tovább nyitna a gyermekközönség felé.

Mindemellett szorosabbra kívánja fűzni a viszonyt a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, és az európai színházkultúra felé terelné a Bárkát, akár nemzetközi koreográfusok, szakemberek bevonásával.

Az ülésen tárgyalt előterjesztés szerint a Bárka Színház Kht. társasági szerződése, továbbá az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata lehetővé teszi, hogy az ügyvezetőt pályázat nélkül válasszák meg. Seress Zoltán színművész a Bárka Színház harmadik igazgatója.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása