A nyugati világ bajnoka

2008 február 1-én és 2-án este 7 órai kezdettel Budapesten, a Katona József Színházban lép fel a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata John Millington Synge A nyugati világ bajnoka címû darabjával.

 


Jelenet az előadásból

Az előadást Bocsárdi László rendezte; díszlettervező: Bartha József; jelmeztervező: Dobre Kóthay Judit; zeneszerző és koreográfus: Könczei Árpád. A főbb szerepekben Pálffy Tibor, Kicsid Gizella, Nemes Levente, Bicskei Zsuzsanna, Szabó Tibor és Mátray László látható.


Szabó Tibor, Mátray László, Pálffy Tibor

Útszéli fogadó a helyszín, egy ócska porfészek valahol Nyugat-Írországban. Egy falu, ahol évtizedeken át semmi említésre méltó sem történik: torzonborz férfiak zárt ajtók mögött bunda-pálinkát kotyvasztanak, Pegeen pedig, a fogadós lánya más helyekről, szebb időkről, jobb életről ábrándozik. És akkor váratlanul, a koromfekete, újholdas éjszakából felbukkan egy legény, akiben ugyanúgy pezsdül a vér, mint a letűnt idők nagy verekedőiben, akinek ugyanúgy fordul a szó a nyelvén, mint a Dingle Bay rég letűnt dalnokaién.


Pálffy Tibor, Bicskei Zsuzsanna

A nyugati világ bajnoka a hősiesség fogalmának határtalan relativizmusáról szól, arról, hogy általában csak nézőpont kérdése, hogy bűnnek, vagy magasztos tettnek számít egy emberi cselekedet. Álszentek is hangzatos frázisokban áradoznak a keresztény tanításokról, ártatlan emberek is szörnyű bűnöket követnek el. A folyamatosan változó igazságok közötti fáradhatatlan keresgélésben az igazsághoz vezető út éppen ott kezdődik, ahol belátjuk: a megoldást sosem fogjuk megtalálni. Mert minél nagyobb tetteink és gondolataink szabadsága, annál nagyobb bizonytalanság szakad ránk. A hősök pedig minden korban olyanok, amilyenre az igény teremti és formálja őket.

Az előadás 2007 júniusában elnyerte a kisvárdai Határon Túli Magyar Színházak XIX. Fesztiváljának nagydíját.

 


Nemes Levente, Bicskei Zsuzsanna

AZ ELŐADÁS BUDAPESTI VENDÉGJÁTÉKA A MOL ROMÁNIA
ÉS A NEMZETI KULTURÁLIS ALAP TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSUL MEG.

Forrás: Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy
Fotó: Barabás Zsolt

süti beállítások módosítása