B mint Béjart

A Francia Intézet és a Nemzeti Táncszínház - a Belga és a Svájci Nagykövetségekkel közösen - a nemrég elhunyt Maurice Béjart emléke elõtt tiszteleg 2008. január 29-én kedden, 18.00 órai kezdettel a Francia Intézetben.

Az emlékest két részből áll: bevezetésként Markó Iván és Keveházi Gábor személyesen emlékeznek meg Maurice Béjart-al való közös munkájukról. A beszélgetést követően - melyet Lőrinc Katalin moderál - a Marcel Schüpbach által készített, 2001-ben forgatott, "B mint Béjart"című francia dokumentumfilmet vetítjük.

Az emlékezés két részből áll: bevezetésként Markó Iván és Keveházi Gábor személyesen emlékeznek meg Maurice Béjart-al való közös munkájukról. A beszélgetést követően - melyet Lőrinc Katalin vezet - a Marcel Schüpbach által készített, 2001-ben forgatott,
"B mint Béjart"című francia dokumentumfilmet vetítjük, mely végigköveti a koreográfust a "Fény" c. balettja létrehozásában egészen a premierig.

Program

• 18.00 óra
A Francia Intézetben Keveházi Gábor és Markó Iván személyesen emlékeznek meg Maurice Béjart-al való közös munkájukról. A beszélgetést Lőrinc Katalin szakújságíró vezeti.

• 19.00 óra
A "B comme Béjart" című film vetítése. Marcel Schüpbach dokumentumfilmje a koreográfus "Lumiere" című balettjének létrejöttét követi nyomon (Svájc/ Franciaország/Belgium, 2002,  92’, francia nyelven, angol feliratozással).


Maurice Béjart

Maurice-Jean Berger néven született 1927. január 1-jén, Marseille-ben.
A táncosból lett koreográfus Párizsban debütált. Sikerei és tehetsége révén hamar bemutaktozhatott a Londoni, majd pedig Stockholmi színpadokon is.
1960-ban Maurice Huisman meghívására Brüsszelbe ment dolgozni, ahol megalapította a Ballet du XX. Siecle együttest, egy nemzetközi társulatot, mellyel bejárta az egész világot. Legnagyobb sikerei között olyan világhírű koreográfiák szerepeltek, mint a Jorge Donn nevével fémjelzett Bolero, vagy a Rómeó és Júlia.
Béjart 1970-ben Brüsszelben iskolát is alapított, Mudra néven, mely sok neves művészt adott a balett világának. Tanárként is legalább olyan sikeres volt, mint táncosként és koreográfusként.
A pályán eltöltött hosszú évtizedek alatt neves művészek kerültek ki a keze alól, többek között a Győri Balett alapítója, Markó Iván.
1987-ben Svájcba, Lausanne-ba helyezte át társulatát, mely Béjart Ballet Lausanne néven vált világhírűvé. Koreográfusként a különböző kultúrák kifejezése (Bhakti, Golestan, Kabuki, Dibouk, Pyramide) és a nagyon tág körű zenei repertoár (Bouleztől Wagnerig) jellemzik.
Olyan felejthetetlen előadások fűződnek a nevéhez, mint a már említett Bolero, vagy az Orfeusz, a Tavaszünnep, a Don Juan, az Egy vándorlegény dalai, A tűzmadár és A mennyegző.

Utolsó, "80 perc alatt a Föld körül" című darabjának rendezése közben, hunyt el 2007. november 22-én.

Forrás: Nemzeti Táncszínház

süti beállítások módosítása