Tánc-terek fotókiállítás

Kortárs tánc? Modern tánc? Mozdulatmûvészet? Táncszínház? Napjaink egyik legnépszerûbb mûfaja a kortárs tánc. Ez a mûfaji megjelölés viszont meglehetõsen tág területet jelöl a köznyelvben, értve ez alatt mindent, ami mai és nem klasszikus.

Kezdetben a kizárólag technikai tudást, virtuozitást bemutató színpadi tánchoz - amelynek az összefoglaló neve a balett volt - idővel cselekmény, történet társult, és a tánctechnika kiegészült olyan egyéb kifejezőeszközökkel, mint a gesztus és a mimika. Napjainkra pedig már tendenciává vált, hogy a születendő koreográfiákban kifejezetten hangsúlyos a gondolatiság, sokszor filozofikus mélység, ami táncban elbeszélve karakteres önkifejezésre ad módot.
A Tánc-terek című kiállítás ezekből a stílusrétegekből próbál ízelítőt adni, bemutatva a műfaj sokszínűségét, változatos eszközkészletét. A fotóanyagot kísérő különleges installáció révén pedig gondolatokat ismerhetünk meg a táncról, teret adva akár egy újraértelmezésnek ezzel a fiatal, összetett műfajjal kapcsolatban. (Nehéz Andrea/szinhaz.hu)

--------------

Nehéz Andrea:
Tánc-terek - avagy kortárs kontra klasszikus
fotókiállítás

Helyszín:
Bethlen Galéria
1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

Megnyitó:
2008. február 01., péntek 18.00 óra.
A kiállítást Szigeti Oktávia főiskolai adjunktus nyitja meg.

A kiállítás megtekinthető: 2008. február 01-28.

A kiállítás támogatói: Magyar Színházi Portál, NKA

--------------

A Megnyitó után, 19.30 órai kezdettel Duda Éva: Aréna című előadása látható.aréna (lat. ’homok’): az ókori római amphiteátrum kör v. ellipszis alakú küzdőtere, később a cirkusz porondja

Katlan. Színtere az erőnek, a vágynak, az összecsapásnak.
Küzdelem, harc, félelem. Ősi fájdalom - a lélek vulkánkitörése. Mozdulattá olvadó vágy - férfi keres nőt, a nő menekül és remél vagy uralkodik. Egyneműek zihálva rivalizálnak. Bukott angyalok szárnyai hamuvá égve hullanak alá.
A homok - az örök időmérő - körbekeríti életed... lapátolod a múltat, végigcsorog testeden a jelen. És a jövő? Maszkjai mögött üresség gomolyog. Félsz... a szíved egy halálraítélt hős, a gladiátor - ha győz, ölni fog, ha veszít, pusztul a remény is.
A test repedésein szivárog a bűn, mozdulatlanná dermed a jajkiáltás. Kiűzettünk. Fogadj vissza álmaidba...

Aréna

Előadók:
Blaskó Borbála, Bora Gábor, Hargitai Mariann, Katonka Zoltán, Palcsó Nóra, Virág Melinda
és Feicht Zoltán (Magyar Állami Operaház)

Zene: Kunert Péter, Plastikman, Karmanov
Jelmez: Bánki Róza
Díszlet: Duda Éva
Fény/Hang: Fogarasi Zoltán
Smink: Ipacs Szilvi
Konzultáns: Kozma András, Máriás Petra
Koreográfus asszisztens: Fodor Katalin

Koreográfus: Duda Éva

 

süti beállítások módosítása