Nyolc nő a miskolci deszkákon

Robert Thomas a Nyolc nõ címû igazi klasszikus krimijét Balikó Tamás állítja színpadra Miskolcon. Elsõ alkalommal február 8-án este 7 órakor láthatja a közönség a Kamaraszínházban. A nyolc nõ: Seres Ildikó, Jancsó Dóra, Pap Lívia, Kerekes Valéria, Máhr Ági Jászai-díjas, Péva Ibolya, Szegõ Adrienn és Kertész Marcella.


Máhr Ági, Jancsó Dóra, Kertész Marcella

A hó elzárta a külvilágtól a hegyvidéki házat, ahol a karácsonyi készülődés közben holtan találják Marcelt. A házban lévő nyolc nő az áldozat anyja, felesége, húga, sógornője, két lánya és két háztartási alkalmazottja. A "gyilkos köztünk van", de ki lehet az? Nyolcuk közül természetesen bárki, hiszen, mint az kiderül, mindenkinek van valami takargatni valója, és lett is volna oka a gyilkosságra. Miközben a tragikus és kegyetlen igazság napvilágra kerül nyolc különböző jellemű és sorsú női típus tárul a nézők elé, és a darab végére mindenkiről lehull az álarc. A darab egyik érdekessége, hogy főszereplőjét, a férfit, sose látjuk, mégis a nők hozzá fűződő kapcsolatain keresztül mindvégig jelen van, mi több a nők egymáshoz való viszonyai is a férfiból indulnak ki.


Seres Ildikó, Kerekes Valéria, Máhr Ági, Kertész
Marcella, Jancsó Dóra

- A krimi azt vizsgálja, hogy az érdek szorításában ki mennyire tisztességes vagy bűnöző, titokzatos vagy csaló, álszent vagy hazug - fejti ki Balikó Tamás a mű kapcsán. A darab rendezője szerint, nem az igazságnak van gyilkos ereje, hanem a leleplezésnek - mert ez azt jelenti, hogy addig mindenki hazudott. Az igazság akkor erős, ha kiderül.

A Nyolc nő Robert Thomas korai darabja, 1961-ben mutatták be először - és ez az, ami halála után ismét nagy sikert hozott a szerzőnek. François Ozon francia rendező 2001-ben az 1950-es évek melodramatikus hangulatát és a színházi előadások világát idézve vitte filmre - parádés szereposztásban. Gaby, a feleség Catherine Deneuve, Augustine, a húga Isabelle Huppert, Pierrette, a férj húga Fanny Ardant... Kritikusok és nézők egyaránt rajongva fogadták az alkotást. A színpadra vitt történet azonban kicsit más, mint a filmé, arról nem is beszélve, hogy a színház, az "itt és most" varázsával egészen mást tud nyújtani, mint a film.

Miskolcon 1986-ban, más szereposztásban és rendezésben már láthatta a közönség a művet. Az akkori előadásban Madame Chanel szerepét Péva Ibolya alakította, aki ezúttal is a nevelőnőt játssza.


Kerekes Valéria, Péva Ibolya

Robert Thomas: NYOLC NŐ
-
bűnügyi játék -
fordította: Gara György

Gaby: Seres Ildikó
Suzon: Jancsó Dóra
Catherine: Pap Lívia
Mamy: Kerekes Valéria
Augustine: Máhr Ági Jászai-díjas
Madame Chanel: Péva Ibolya
Louise: Szegő Adrienn
Pierette: Kertész Marcella

Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Laczó Henriette
Színpadmester: Balázs András
Ügyelő: Lichtenstein Pál
Rendezőesszisztens: Kriston Szabolcs

Rendező: Balikó Tamás

Bemutató: 2008. február 8., 19 óra - Kamaraszínház


Szegő Adrienn, Pap Lívia, Seres Ildikó

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
A felvételeket Bócsi Krisztián készítette

süti beállítások módosítása