Ökosztüm

A Merlin Energia 2008 kampány keretein belül ismert és elismert jelmez-, divat-, és ruhatervezõk, színészek és táncosok közremûködésével demonstrálunk az öltözködéssel, a viselettel is a természetesség, a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az energiatakarékosság és egy egészségesebb életmód érdekében. A ruhákat tervezte és felajánlotta: Bodnár Enikõ, Kulcsár Viktória, Nagy Fruzsina, Orosz Réka, Szûcs Edit és Tóth Virág. Az elõadásban közremûködik: a Tünet Együttes, a TÁP Színház és a DÍVAt-rend.

Mindennapjaink egyik legmeghatározóbb kulturális, társadalmi és szociális tényezője a viselt ruha...a testünket borító legkülső réteg, amely egy materiálisan is determinált formai világ...borít, fed, burkol, leplez és jelez, ápol és eltakar, véd és oltalmaz...a ruha kialakulásának eredeti okai és annak elsődleges ősi funkciói a kulturális igények, a társadalmi szokások, a különböző divat trendek hatására egyre inkább háttérbe szorulnak

A rendhagyó ruhabemutató manökenjei lesznek többek között: Albert Judit, Arany Virág, Barcza Renáta, Dombi Katalin, Farkas Anett, Gaszler Annamária, Gőz István, Keresztes Tamás, Kovács Martina, Kövesdi László, Kulcsár Enikő, Kulcsár Krisztina, Nagy Nóra, Németh Éva, Németh Juci, Sipos Vera, Spilák Klára, Szabó Olga, Tonhaizer Tünde, Vinnai András és még sokan mások

A demonstráció alkalmával párhuzamosan kihirdetésre kerül egy ÖKOSZTÜM pályázati felhívás is, amelynek részleteiről a www.oszmi.hu vagy a www.merlinszinhaz.hu oldalon tájékozódhatnak az elszánt "környezetkímélő" ruha- és öltözéktervező fiatalok.


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
öltözéktervezésre

- ÖKOSZTÜM -
RUHADEMONSTRÁCIÓ

- emberi és természeti környezetünk megóvásáért -


Mindennapjaink egyik legmeghatározóbb kulturális, társadalmi és szociális tényezője a viselt ruha.
A testünket borító legkülső réteg, amely egy materiálisan is determinált formai világ.
Borít, fed, burkol, leplez és jelez, ápol és eltakar, véd és oltalmaz.
A ruha kialakulásának eredeti okai és annak elsődleges ősi funkciói a kulturális igények, a társadalmi szokások, a trendek, a divat hatására egyre inkább háttérbe szorulnak.
A Merlin Energia kampány keretein belül demonstráljunk az öltözködésünkkel is a természetesség, a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az energiatakarékosság, az egészséges életmód érdekében!
Fogalmazzuk meg, hogy mit és miért hordunk ma.
Mennyire szolgáljuk ezzel a magunk testi és lelki, valamint a természeti környezetünk épségét?

Hogyan vélekednek erről ismert és elismert ruhatervezők, jelmeztervezők?
Kiderül
február 13-án este 19.00 órakor
a Merlin Nemzetközi Színházban szervezett
Ökosztüm - ruhademonstráció
című bemutatón.

A Merlin Nemzetközi Színház valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet pályázati felhívást tesz közzé a témában:

A szakmai elismerésért és díjazásért, értékes jutalmakért három kategóriában pályázhatnak a versenyzők:
1. "Az energia nem vész el, csak átalakul" - formatervezés, szabadon választott anyagokból a megújuló energiák, természetes energiaforrások (pl. víz, szél erőmű...stb.) alapján kosztümfikciók tervezése
2. Fantáziaruhák az újrahasznosíthatóság jegyében - szabadon választott kiegészítőkből, anyagokból, tárgyakból (pl. kupakokból, elemekből, papírból kreált modellek tervezése
3. "Le a szintetikus anyagokkal!" - kizárólag természetbarát anyagok (pl. len, kender, gyapjú, pamut) felhasználásával hordható, utcai viseletek tervezése

A pályázás feltételei:
Elsősorban végzett vagy még tanuló formatervezők, divattervezők, jelmeztervezők, iparművészek, képzőművészek, textiltervezők és ruhakészítők jelentkezését várjuk.
Korhatár: 18 év felett. Pályázni lehet egyénileg illetve csoportosan is.

Díjazás:
Mindhárom kategóriában az első három helyezett értékes szakmai jellegű tárgyjutalomban részesül, továbbá lehetőséget kap, hogy ruháit bemutassa a MERLIN ENERGIA 2008-as kampány partner fesztiváljainak, rendezvényeinek eseményeként az ÖKOSZTÜM-ruhademonstráció részeként.


Jelentkezési határidő: 2008. március 31. 16.00 óra

A pályázatokat egy példányban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben az Igazgatóságon Kulcsár Viktóriánál lehet leadni, cím: 1013, Budapest, Krisztina krt. 57.

Regisztrációs díj: 2.000 Ft, amelyet készpénzben lehet befizetni a pályázat benyújtásával egyidőben.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
• A/4-es méretű modelltervek, ha már elkészült ruháról van szó, akkor fotók is
• technológia leírások
• a koncepció leírása maximum egy oldalban
• anyagvágatok
• szabásminták (kicsiben)
• fényképes szakmai önéletrajz
• az eddigi referenciák rövid leírása
• kitöltött jelentkezési lap
• nevezési díj befizetése
A beküldött pályarajzok elbírálása után a döntőbe került versenyzőknek 3 db 36 vagy 38-as méretű öltözéket kell elkészíteniük és beküldeniük a szervezőknek. Az öltözékhez tartozó kiegészítőkről (fejfedő, cipő, táska, bizsu, vagy a modellhez kapcsolódó kellék) is a versenyző gondoskodik.
A pályázókat legkésőbb április 10-ig írásban értesítjük a pályázat eredményéről.
A nyilvános döntőre 2008. május 14-én kerül sor, amikor a szakmai zsűri által legtehetségesebbnek ítélt versenyzők ruháit egy rendhagyó divat-show formájában, valamint a kiállított ruhaterveken keresztül tekinthetik meg az érdeklődők.
A felkért szakmai zsűri tagjai:
Csipes Antal (iparművész, oktató-MOME)
Nagy Fruzsina (jelmeztervező)
Pálffy Szilvia (divattervező, oktató-Budapesti Divatiskola)
S. Hegyi Lucia (divattervező, Luan by Lucia)
Szűcs Edit (jelmeztervező, oktató-Krea Művészeti Iskola)

További információ:
Kulcsár Viktória, projekt-felelős,
kulcsar.viktoria@ella.hu, +36/1/ 375-1184/132

Ötletelj! Alkoss! Tervezz! Pályázz! Demonstrálj! Nyerj!


------------

Merlin Színház
Időpont: 2008. február 13., szerda, 19.00 óra
koreográfia: Kántor Kata
A produkciót összeállította: Kulcsár Viktória és Magács László

Jegyek elővételben 1000 Ft, a helyszínen 1500 Ft áron vásárolhatók a Merlin Színház jegypénztárában (1052 Bp., Gerlóczy u. 4.)
Jegyrendelés: +36-1-317-9338;
kovacs.andrea@merlinszinhaz.hu
Információ: +36-1-375-1184; kulcsar.viktoria@ella.hu

Forrás: OSZMI

süti beállítások módosítása