Nemzetközi Balettverseny

Az EuroDance Foundation 1994 óta rendezi meg a nemzetközi táncvilág egyik legkiemelkedõbb eseménysorozatát, a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettversenyt, amelyet a XX. század legkiemelkedõbb balettmûvészének neve fémjelez.


Rudolf Nureyev
Fotó: Rudolf Nureyev Foundation

Az eseménynek különös jelentőséget kölcsönöz az a tény, hogy Rudolf Nureyev életének legutolsó fellépésére is a Magyar Állami Operaház színpadán került sor és a verseny is az Ő kérésére és szándékai szerint kerül megrendezésre. Az eddigi négy alkalommal (1994, 1996, 1998 és 2000) megrendezett balettverseny rendkívül jelentős nemzetközi szakmai sikert ért el, melyet az is alátámaszt, hogy 30 országból több mint 250 fiatal táncművész vett részt a versenyeken.

Az ifjú művészek, versenyzők klasszikus és modern művek bemutatásán keresztül adnak számot felkészültségükről, stílusérzékükről ifjúsági és felnőtt kategóriákban. 1-1 versenyen átlagosan 80 balettművész vett részt, a résztvevők nemzetiségét tekintve mind az 5 kontinens országából képviseltették magukat.

Szerte a világon jelenleg 5 - 7 jelentősebb nemzetközi balettverseny kerül megrendezésre, melyek között a nemzetközi táncszakértők a Nureyev Balettversenyt sorolják a vezető helyre, mely nagy jelentőségű a magyar kulturális élet külföldi megítélése szempontjából is.

A korábbi versenyek győztesei, díjazottjai ma már a világ nagy balett együtteseinek jól ismert szólistái, és gyakori vendégek a világ legjelentősebb balettcentrumaiban, valamint többen közülük a budapesti Operaház visszatérő vendégsztárjai.

A versenyek nemzetközi sikerét a legjelentősebb külföldi tánc-sajtó pozitív értékelései is bizonyítják. Olyan nagy tekintélyű szaklapok is kimerítően foglalkoztak a versenyekkel, mint a Dancing Times, Dance Magazin, Ballet Review, Dance Now (az utóbbi kettő ezt megelőzően sohasem foglalkozott semmiféle magyarországi tánceseménnyel), vagy a moszkvai Ballet című folyóirat. Mind a négy eddigi balettverseny nemzetközi zsűrijében a világ legelismertebb táncosai, koreográfusai és szaktekintélyei vettek részt, mely szintén egyértelműen az esemény rangját hivatott emelni.

A szakmai zsűri elnöke: MAJA PLISZECKAJA - a világhírű orosz prímabalerina, a XX. Század egyik legnagyobb orosz táncművésze.

A zsűri tagjai - többek között:

Heinz SPOERLI - a Zurich Ballet igazgató-koreográfusa,
Julio BOCCA - argentín balettsztár, a Ballet Argentino igazgatója,
Nanette GLUSHAK - a Ballet de Capitol Toulouse igazgató-koreográfusa,
Kenji USUI - a Japán Táncszövetség elnöke,
Jaroslav SLAVICKY - a Prágai Balettakadémia igazgató professzora,
Evelyn TERI - a Bécsi Balettverseny igazgatója, koreográfus,
PONGOR Ildikó - prímabalerina,
Ifj. NAGY Zoltán - a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, balettművész.


- Helyszínek

A verseny fordulóit (elő-, középdöntő és döntő) a Magyar Színházban rendezik meg közönség előtt, nyilvános előadások keretében.

A balettverseny díjkiosztó ünnepségét a Nureyev 70. születésnapja tiszteletére rendezendő Sztárgála keretében 2008. március 10-én - a korábbi hagyományoknak megfelelően - a Magyar Állami Operaházban állítják színpadra.

- A Sztárgála résztvevői

"Celebrating the Classical MALE Dancer" (Tisztelgés a klasszikus férfi táncosnak) címet viselő Sztárgálán a korábbi versenyek győztesei és a világ több olyan kimagasló táncművésze is fellép, akiket élőben eddig még soha sem láthatott a magyar közönség - többek között:

Laurent HILAIRE - Dancer Etoile (Opera Ballet PARIS)
Manuel LEGRIS - Dancer Etoile (Opera Ballet PARIS)
Vladimir MALAKHOV - Principal Dancer and Intendant (Staatsballett BERLIN)
April BALL - Principal Dancer (Monte-Carlo Ballet)
Ivan VASILIEV - a BOLSOJ Balett (Moszkva) új világsztár szólistája
Johan KOBBORG - Principal Dancer (ROYAL BALLET London)
Alina COJUCARU - Principal Dancer (ROYAL BALLET London)
Denis MATVIENKO - Principal Dancer (MIHAILOVSKY Ballet és BOLSOJ Ballet)
Roberto BOLLE - Principal Dancer (La SCALA Milano)
Lukas SLAVICKY - Principal Dancer (Bayerische Staatsballet MÜNCHEN)
Lv MENG - Solo Dancer (Peking National Ballet)

 

süti beállítások módosítása