Fotel

Második alkalommal rendezik meg február 18. és 24. között a debreceni Csokonai Színházban a DESZKA Fesztivált. A programban csaknem húsz kortárs magyar drámából született elõadás, felolvasó-színház és több szakmai beszélgetés kap helyet.

A DESZKA a Drámaírók és Színházak Kerekasztala. A fesztivál célja: a kortárs magyar drámairodalom értékeinek bemutatása és népszerűsítése, egymás munkáinak és művészi törekvéseinek minél teljesebb megismerése, a mai magyar drámák színrekerülési feltételeinek javítása, és folyamatos, baráti párbeszéd kialakítása szerző és szerző, szerző és színház, színház és közönség - illetve az értékteremtő körforgás minden résztvevője között.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Fotel című előadása is meghívást kapott a fesztiválra. Az érdeklődők 2008. február 18-án 22h-tól tekinthetik meg a darabot a debreceni Csokonai Színházban.

"Az elmegyógyintézet mindig hálás hely a művészi ábrázolás számára. Zárt körben, elvonatkoztatva és parabolisztikusan mutathat rá a reális világ anomáliáira. De mit is várhatunk egy elmegyógyintézettől? Felismerhető-e a zavart elmék zavart beszédében és cselekedeteiben valamiféle rendszer vagy logika? Netán kapcsolataik és egyéni sorsuk megmutatásában valami tragikus, olykor komikus mélység, netán valami fájdalmas szépség? Abban, hogy a Fotel nem válik pusztán unalmas és szomorú kórképpé, hanem együttérzésre alkalmas játék lehet, éppen azok a momentumok működnek közre, amelyek az egyes őrületbeszédek belső logikáját, a figurák összetett személyiségét és múltjukat megvilágító tetteit mutatják. A darab számtalan apró történetből tevődik össze, egyenként téve felismerhetővé a bezártak masszáját, egyenként téve megismerhetővé a felszín alatt lapuló megannyi kis személyes, az őrület valamely válfajához vezető tragédiát. A kidobott színésznő, aki itt is színésznő, a magányos férfi, az erotomán tanár, a halakat szülő nő. Eme számos történet előadása során valójában nem az izgalmas, ami kiderül, hanem az, hogy  sokszor nehezen dönthető el, abból, amit éppen látunk, mi a múltbéli esemény megidézése, mi tekinthető inkább a jelen eseménysor részének vagy netán mindezek valamiféle fura keverékének. Hát, ettől olyan izgalmas az egész."
(Onder Csaba - Nyíregyházi Napló)

 

 Bodó Viktor:

FOTEL
-
zenés kórisme -

Játsszák:
FRIDRIK NOÉMI
GERLE ANDREA
JENEI JUDIT
KUTHY PATRÍCIA
SZABÓ MÁRTA
BALOGH GÁBOR
FÁBIÁN GÁBOR
ILLYÉS ÁKOS
NAGYIDAI GERGŐ
PETNEHÁZY ATTILA
VICEI ZSOLT

Továbbá:
PAPP CSABA, KOVÁTS ISTVÁN, HARSÁNYI ZOLTÁN
Díszlettervező: BODÓ VIKTOR
Jelmeztervező: VÉBER TÍMEA
Súgó: NAGY ERZSÉBET
Ügyelő: KOVÁTS ISTVÁN
Rendezőasszisztens: FÜLÖP ANGÉLA

Rendező: BODÓ VIKTOR

Forrás: Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

süti beállítások módosítása