Pillangókisasszony

Giacomo Puccini szívet szorongató operájának bemutató elõadását 2008. február 15-én este 7 órakor tartja a Miskolci Nemzeti Színház a zeneszerzõ születésének 150 éves évfordulója alkalmából. A világ egyik legtöbbet játszott zeneszerzõjének mûvét Majoros István rendezi nagyszerû magyar mûvészek közremûködésével. A címszerepet Herczenik Anna és Létay Kiss Gabriella énekli.


Herczenik Anna

A mű egy könnyelmű, a következményekkel nem gondoló férfi és egy haláláig rendíthetetlenül hűséges szerelmes nő tragédiába torkolló történetéről szól. A jóvágású amerikai tiszt, Pinkerton "feleségül" veszi a kis gésát. Ami a távoli országból jött Pinkerton számára egzotikus kaland, az Cso-cso-szan számára maga az élet, a házasság köteléke szent, az ígéret halálig köti, hűsége rendíthetetlen. Egy nap Pinkerton hazahajózik, ahol másik feleséget szerez magának, akivel aztán visszatér Japánba. Itt szembesül gyalázatával, és megtudja azt is, hogy a hozzá mindvégig hű Butterfly fiat szült neki. Pinkerton ráébred tettére, de már késő...

Majoros István Puccini szándékait követve, saját korába helyezve a cselekményt klasszikus felfogásban állítja színre a Pillangókisasszonyt. A rendezői elképzelés igazodik a zeneszerző elképzeléséhez, amelyben a zene, a drámai megjelenítés és a látvány szerves egységet képez, megalkotva ezzel egy teljesen egybekomponált operaelőadást.


Mester Viktória, Létay Kiss Gabriella

Puccini kiváló dramaturgiai érzékkel felépített, bravúrosan hangszerelt, szenvedélyes műveit rendszeresen műsorra tűzik a világ operaházai. Nagy megtiszteltetés minden művész számára, ha megkapja Mimi, Turandot, Angelica nővér vagy Cso-cso-szan szerepét.

- A főhős kiszolgáltatottságának leírása olyannyira megható és szívhez szóló, a történet olyan összetett személyiséget ír le, aminek megmutatása igazán nagy feladat - vallja be a Cso-cso-szanként Miskolcon debütáló Herczenik Anna.  Elgondolkodhattam volna azon, hogy az opera száz éves történetét nézve szükséges lesz-e valamit újítani, a magam elképzelése szerint alakítani a Cso-cso-szan alakján, de rájöttem: nem ez a kardinális kérdés. A lényeg itt és most is az emberi sors, aminek megformálásához elegendő lehet az azonosulás, az őszinteség és az átélés.


Herczenik Anna

Giacomo Puccini
PILLANGÓKISASSZONY
-
opera -

Szövegét írta: Luigi Illica és Giuseppe Giacosa
Fordította Várady Sándor

Cso-Cso- Szan: Herczenik Anna / Létay Kiss Gabriella
Suzuki: Mester Viktória / Tóth Judit
F. B. Pinkerton: Vadász Zsolt / Pataki Adorján / Hajdú András
Sharpless: Sándor Árpád / Molnár Erik
Kate Pinkerton:  Kertész Marcella / Kecskeméti Edina
Goro:  Rozsos István Érdemes művész / Turpinszky Béla
Yamadori: Turpinszky Béla / Boncsér Gergely
Bonzo: Kincses Károly / Kolozsi Balázs
Császári biztos: Demeter Sándor
Császári tiszt: Irlanda Gergely
Cso-cso-szan anyja: Orth Éva

Közreműködik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara és énekkara

Díszlet: Menczel Róbert
Jelmez: Laczó Henriette
Zenei vezető: Váradi Katalin
Zenei asszisztens: Reményi József m.v.
Karigazgató: Regős Zsolt
Korrepetítor: Tóth Anikó / Bódi Tamás
Színpadmester: Farkas Gábor
Ügyelő: Füsti Molnár Ágota
Súgó: Horti Zsuzsa
Rendezőasszisztens:  Radnai Erika

Vezényel: Váradi Katalin / Philippe De Chalendar

Rendező: Majoros István

Bemutató: 2008. február 15., 19 óra - Nagyszínház


Létay Kiss Gabriella

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása