Túl a 250. előadáson

Február 19-én, kedd este a közönség a 250. Portugál elõadást láthatta a Katonában. Egressy Zoltán darabját 1998. október 18-án Lukáts Andor rendezésében mutatta be a Katona társulata a Kamrában. Az elõadás 2003-ban átkerült a nagyszínházba. A Katona 25 éves történetében a Portugál a legtöbb elõadásszámot megért produkció, eddig közel 60.000 nézõ tekintette meg az elõadást.

Az eltelt 10 év alatt néhány szerepben cserélődtek a színészek; a Pap figuráját Takátsy Péter, Rába Roland, Lukáts Andor és Mészáros Béla játszotta, illetve játssza. Ugyanígy Bece Dévai Balázs volt a bemutatón, 2003 óta Hajduk Károly alakítja a szerepet. A Feleségét az évek során játszotta Ónodi Eszter, Fullajtár Andrea és Szantner Anna, az elmúlt évad eleje óta pedig Jordán Adél.
1998 óta Bán János, Lengyel Ferenc, Szirtes Ági, Pelsőczy Réka, Csuja Imre, Varga Zoltán és Kása Gyula ma 250-szerre játsszák az előadást.
Ami nem változott még a 10 év alatt: a darab kellékei és jelmezei, valamint a minden előadáson kellékesként, ügyelőként, súgóként és a rendező munkatársaként közreműködő: Tóth Judit.
A előadás számos meghívásnak tett eleget: járt Pilsenben, Strasbourgban, Pozsonyban, Stuttgartban, Orosházán, Dunaújvárosban, Szombathelyen, Győrben, Gödöllőn, Nyíregyházán, Tatán és Szentendrén.
Egressy Zoltán darabját a Katona ősbemutatója után több hazai és külföldi társulat is színpadra állította, többek között a szegedi, a miskolci és a győri Nemzeti Színház, az RS9 Stúdiószínház, illetve bemutatták Grazban, Pozsonyban, Prágában, Kassán, Poznanban, Szatmárnémetiben, Londonban és Újvidéken.
 
 

süti beállítások módosítása