Utolsó Akropolisz

Február 28-án látható utoljára a Bárkán a Maladype Színház 2006 õszén bemutatott Akropolisz címû elõadása Zsótér Sándor és Balázs Zoltán rendezésében. "Bátor, talán merésznek is nevezhetõ vállalkozás a Maladype Wyspianski-elõadása. Mûfajok és stílusok összecsiszolására, egymás mellett szerepeltetésére és harmóniába hozására vállalkoztak. Opera, a Biblia, epikus hõsköltemény és mese igazi, izgalmas színházi multidiszciplinaritást hoz létre. Kockázatos is ez a vállalkozás, de biztos vagyok benne, hogy megéri.

Fontos, a nézőt partnernek, alkotótársnak tekintő szemléletet tükröző megközelítés, amelyből bárcsak több lenne mai színházi életünkben." (Karsai György - Színház)

Nem is annyira színmű, mint inkább zene nélküli opera Stanisław Wyspiański 1904-ben írt darabja, az Akropolisz. Nagyszombat éjszakáján, Krakkóban, életre kelnek a szobrok, angyalok és trójai hősök vegyülnek el a katedrális kőalakjai között, hogy saját létükkel is bizonyítsák: az élet körforgás, és a szakadatlan ismétlődés erősebb, mint a halál. A szüzsé szinte követeli a zenei megvalósítást, amely az Őszi Fesztiválra készül el a színház világában hatalmas rutinnal mozgó Sáry László műhelyében. Két évvel ezelőtt Sáry nagy sikerű operát írt Genet Négerek című darabjából a Maladype számára, most ugyancsak számukra alkotja meg a Gesamtkunswerkbe egykor oly szerelmes, festőként is izgalmas Wyspiański művének zenéjét. A bemutató érdekessége, hogy az előadásnak két rendezője van: a társulatvezető Balázs Zoltán és Zsótér Sándor. A színészek ekként két rendezővel dolgozhatnak egy darabban, a néző pedig két rendezői nézőpontot ismerhet meg ugyanabban az előadásban.

Stanislaw Wyspianski: Akropolisz
Fordította: Hajba Vince
Zeneszerző: Sáry László

I-II. felvonás
 
Szereplők:
Bakos Éva, Dévai Balázs, Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla, Horváth Kristóf, Kálid Artúr, Simkó Katalin, Tompa Ádám

Díszlettervező: Ambrus Mária
Jelmeztervező: Benedek Mari
Dramaturg: Ungár Júlia
Asszisztens: Szabó András

Rendező: Zsótér Sándor

III-IV. felvonás 
Szereplők:
Ágens m.v., Bakos Éva, Dévai Balázs, Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla, Horváth Kristóf,
Kálid Artúr, Simkó Katalin, Tompa Ádám
 
 Ütőhangszerek: Mogyoró Kornél
Díszlet-és jelmeztervező: Gombár Judit
Dramaturg: Góczán Judit
Héber fordítás: Fekete László
Asszisztens: Szabó András
Produkciós vezető: Demeter Andrea

Rendező: Balázs Zoltán

Forrás: Bárka Színház
Fotók: Kovács Bence

süti beállítások módosítása