Cigányszerelem

Lehár Ferenc Cigányszerelem című operettje még két alkalommal szerepel a Szegedi Szabadtéri Játékok műsorán. A neves prózai sztárszínészekkel múlt pénteken debütált előadás 10-én és 11-én a Dóm téren látható újra este kilenctől.

 

cig_04

A gyönyörű és gazdag lány, Zórika a szintén gazdag vőlegény helyett a szegény, ám szenvedélyes szerelmet ígérő fiatal cigánylegényt, Józsit választaná. Zórika Nagyboldog-asszony napján született, így - a legenda szerint - ha kézfogója napján iszik a Csorna folyó vizéből, álmában megláthatja jövőjét. A kétségbeesett Zórika kortyol a vízből, s boldogan szövögeti álmait Józsiról, a cigánylegényről. Az édes álom azonban hamarosan rémálommá válik. Az operett műfajára jellemző boldog befejezés azért nem marad el.

cig_03

 

Ismét prózai sztárszínészek - Bodrogi Gyula, Hollósi Frigyes, Stohl András, Gesztesi Károly, Kovács Patrícia és Molnár Piroska - bizonyítanak az operett műfajában olyan kiválóságok mellett, mint Kiss B. Atilla, Frankó Tünde, Rácz Rita és Vadász Zsolt. A mára emblematikussá vált „szegedi operett" produkciók sora - melyet a musical-kedvelő idősebbek és fiatalabbak egyaránt megszerettek - Kálmán Imre után Lehár Ferenccel folytatódik.

cig_01

 

Az operett a női lélek titkairól, a szerelem szabadságáról, a nemiség démoni erejéről szól. A darabot Béres Attila, a fiatal magyar rendezőgeneráció egyik legkarizmatikusabb alakja állítja színpadra, aki szerint egy szenvedélyes, a mai korra is érvényes szerelmi történetről van szó, mely ösztönök vezérelte, ám nem tud kiteljesedni. Az izgalmas zenei megoldás - a szimfonikus zenekar mellett cigányzenészek is lesznek a színpadon -, valamint a különleges látványvilágot ígérő, sűrű nyírfaerdőt ábrázoló díszlet mellett a rendező büszke arra, hogy a magyar színházművészet elsőrangú színészeit sikerült megnyerni a szerepekre, akik nem mellesleg vérbeli komédiások is.

cig_02

 

LEHÁR FERENC: CIGÁNYSZERELEM
- operett -

Ilona, vidéki primadonna: Frankó Tünde
Józsi, cigányprímás: Kiss B. Atilla
Dragotin Péter, erdélyi földbirtokos: Bodrogi Gyula
Zórika, a lánya: Rácz Rita
Mademoiselle Berta, nevelőnő: Molnár Piroska
Paulette, Dragotin unokahúga: Kovács Patrícia
Tivadar, vidéki színész, rendező, szövegíró, álgróf: Stohl András
Jonel, Zórika vőlegénye: Vadász Zsolt
Kutula, cigányvajda: Gesztesi Károly
Mosu: Hollósi Frigyes

Díszlettervező: Daróczi Sándor
Jelmeztervező: Velich Rita
Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Koreográfus: Bodor Johanna, Szögi Csaba
Karmester, zenei vezető: Silló István

Rendező: Béres Attila

Előadás időpontok: Július 10., 11.
Szeged, Dóm tér

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

süti beállítások módosítása