Nyugat 2008-1908

Száz éve annak, hogy a Nyugat elsõ száma megjelent. Megpróbáljuk felérni ésszel, hogy mi volt ez. Mások is, sokan megpróbálják, ki-ki a maga eszközeivel. A színház - jelesül az Örkény Színház - nem méltatni akar és nem elemezni, de még csak nem is irodalmi estet rendezni a Nyugatban közölt remekmûvekbõl. Színházi élményt keres, drámát - drámaíró nélkül.

Versben, novellában, tárcában, kritikában, naplóban, levelekben - a szenvedélyt, amiből a Nyugat összeállt, és amiről Ottlik még ezt is mondja:

"...arkangyalok összeesküvése a világ feje fölött. Ezek az óriások rendületlenül, tűzön-vízen át kitartottak egymás mellett, fölébe emelkedve nemcsak mindennek és mindenkinek, hanem az egymás közötti, civilek által fel sem fogható mértékű ellentéteiknek is."


A Nyugat folyóirat I. évfolyamának 1. száma
Megjelent: 1908. január 01-én

Nyugat
2008-1908
A folyóirat 33 évfolyamának anyagából válogatta:
Réz Pál, Várady Szabolcs
Szerkesztette: Mácsai Pál

Szereplők:
Bíró Kriszta
Csuja Imre
Debreczeny Csaba
Dömötör András
Für Anikó
Gálffi László
Hámori Gabriella
Kerekes Éva
Kerekes Viktória
Mácsai Pál
Máthé Zsolt
Pogány Judit
Polgár Csaba
Széles László
Takács Nóra Diána
Végvári Tamás

 Díszlet: Khell Csörsz Súgó: Kanizsay Zita
 Jelmez: Izsák Lili Ügyelő: Kőrösi György
 Zenei munkatárs: Mácsai János Asszisztens: Érdi Ariadne
 Dramaturg: Boskovics Szandra e.h.

Rendező: Mácsai Pál

Bemutató: 2008. március 7. 19 óra Örkény Színház

/MUPA bemutató: 2008. február 14. 19 óra Művészetek Palotája/

"A Nyugat... nekünk, magyaroknak, a reformkor utáni legnagyobb erkölcsi és szellemi megújulásunk. (...) Ne felejtsük el, hogy Tisza István, a nagy tekintélyű miniszterelnök, akit nem jellemzett az, hogy ostoba lett volna, így nyilatkozott: ťAdy és a Nyugat levéltetűk a magyar kultúra pálmafáján! A levéltetvek túlélték Tisza pálmafáját, az ország gazdasági, politikai nagyságából jóformán nem maradt más ránk, mint az ő csorbíthatatlan nagyságuk. Ha valaki nem tudja fölérni ésszel, hogy ezt a nagyságot nem lehet elherdálni, hát az ő baja." /Ottlik Géza/

Forrás: Örkény Színház

süti beállítások módosítása