Schiller: Don Carlos

Schiller Don Carlos címû mûvét mutatják be március 21-én a budapesti Bárka Színház Vívótermében. A darabot az eddigi igazgató, a Nemzeti Színház élére július 1-jével kinevezett Alföldi Róbert rendezi. Az elõadásban, II. Fülöp király szerepében fellép a Bárka Színház új vezetõje, Seress Zoltán. Schiller 1787-ben készült el a XVI. Századi spanyol udvari környezetben játszódó Don Carlos-szal. E mûvében a prózáról áttért a patetikus-retorikus drámai jambusra.


Friedrich Schiller

Don Carlos, a fiatal trónörökös, lázadó és rajongó ifjú hős, szerelmes mostohaanyjába, apja feleségébe, Erzsébetbe. II. Fülöp erről a vonzalomról nem kíván tudni, de az udvar intrikusai, hogy az apát végképp szembefordítsák fiával, a királyt a trónörökössel, tudomására hozzák. A fiút szinte felőrli a feladat, hogy egyszerre feleljen meg az apa birodalmi elvárásainak és barátja, Posa márki lánglelkű eszméinek.
 Posa márki, a szabadság megszállott apostola. Gondolatai - Schiller korában, a francia forradalom kitörése előtt - veszélyesen időszerűek. Posa államelméleti nézetein keresztül a drámaíró saját szabadságeszméjét fogalmazza bele az abszolutisztikus spanyol udvar világába.
Fülöp király alakját Schiller merészen formálja át, egyszerre láttatva a birodalom erőskezű, könyörtelen uralkodóját és a világot átfogóan értő, értelmező politikust. És az apát, aki kíméletlen eszközökkel próbálja fiát utódjává nevelni.

CARLOS: Nem! Nem! Beszélek! Maga enyém volt - a világ előtt Nekem ígérte két nagy trón szava, Nekem szánta a természet s az ég, És Fülöp, Fülöp elrabolta tőlem...

ERZSÉBET: Az ön apja.

CARLOS: Az ön férje.

ERZSÉBET: Ki önt Teszi a legnagyobb birodalom Örökösévé.

CARLOS: Önt pedig anyámmá.

ERZSÉBET: Úristen! Maga őrjöng...

 

FRIEDRICH SCHILLER: DON CARLOS
Fordította: Vas István

Don Carlos: MAKRANCZI ZALÁN
II. Fülöp: SERESS ZOLTÁN
Posa márki: ILYÉS RÓBERT
Királynő: TOMPOS KÁTYA
Eboli: VARGA ANIKÓ
Alba: KÁLID ARTÚR
Domingo: GADOS BÉLA

Továbbá: GILÁNYI ZSÓKA, CSUHA BORI,
BARTA ÁRPÁD, MAROFKA MÁTYÁS

     Díszlet: MENCZEL RÓBERT
Jelmez: GYARMATHY ÁGNES
Dramaturg: VÖRÖS RÓBERT
A rendező munkatársa: KOLICS ÁGOTA

RENDEZŐ: ALFÖLDI RÓBERT

Bemutató: 2008. március 21. Bárka Színház Vívóterem

 

süti beállítások módosítása