Petruska Labor

Egy izgalmas kísérlet részesei lehetnek azok az érdeklõdõk, akik megtekintik a Miskolci Táncmûhely legújabb produkcióját március 13-án este 8 órakor a Csarnokban. A Petruska Labor címû táncmûvet Krámer György rendezi. Táncolják: Balogh Borcsa, Bocsi Eszter, Fûzi Attila, Gál Lóránt, Lukács Ádám, Újhelyi István, Krámer György.


Lukács Ádám, Bocsi Eszter

A Harangozó-díjas koreográfus nem Igor Sztravinszkij Petruska című balettjét állítja színpadra. Egy kísérlet részesei lehetünk: miként lehet az emberi személyiség összetettségéről beszélni egy olyan remekmű segítségével, amilyen a Petruska. A darab szereplői kísérleti alanyok egy laboratóriumban, ahol emberkísérlet folyik. Elhangzik, de boncasztalra kerül a zenemű is. Mikroszkóp alá kerülnek a mese archetipikus alakjai.

 "Engem a három bábfigura, Petruska, a Balerina és a Mór sorsa érdekel - mondja Krámer György. Ezek alapkarakterek. Petruska a naiv, tiszta, kicsit együgyű bábú, népmesei hős, reménytelen szerelmes, akit szerelméért meggyilkolnak, majd feltámad. A Balerina a nő, a vágy titokzatos tárgya, az elérhetetlen, aki egyszerre erős és esendő. Ő a kísértés és a csábítás, de ő az életadó is, a termékenység, a társ. Maga az élet. A Mór a magabiztos, a végrehajtó, az erő, a katona, a gyilkos. Káin. Hatalmas oroszlán, de lelkében pici egér cincog. Ő végzi a piszkos munkát. Néha ágyútölteléknek használják."


Lukács Ádám

A kérdés az, hogy a néző kinek vallja magát: az áldozatnak, a gyilkosnak vagy a szerelemnek? Illetve az, hogy bizonyos körülmények között melyik tulajdonságunk válik dominánssá?

A Miskolci Táncműhely nem olyan fajta táncszínházi előadásokra törekszik, amelyek azt helyezik a középpontba, hogy történeteket meséljen el. A táncosok nem irodalmi alapanyagokat hűen követő adaptációkat hoznak létre. Mozdulatok, cselekvések, színpadi történések sorozatából építkeznek, amelyek mindegyike magában hordoz egy gondolati egészt.


Bocsi Eszter

PETRUSKA LABOR
- Lélektani kísérlet egy részben -
Igor Sztravinszkij Petruska
című balettzenéjének felhasználásával

Táncolják:
Balogh Borcsa
Bocsi Eszter
Fűzi Attila
Gál Lóránt
Lukács Ádám
Újhelyi István
Krámer György

Díszlet- és jelmeztervező:
Daróczi Sándor

Koreográfusasszisztens/ügyelő:
Pöltz Júlia

Koreográfus: Krámer György
Harangozó-díjas

Bemutató: 2008. március 13., Csarnok


(elől) Bocsi Eszter, Balogh Borcsa, Lukács Ádám, (hátul)



Újhelyi István

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
A felvételeket Bócsi Krisztián készítette

süti beállítások módosítása