Mészáros Máté

Jászai-díjat vehetett át Mészáros Máté március 14-én, pénteken délután Budapesten, az Iparmûvészeti Múzeumban.


Mészáros Máté A párnaember c. előadásban

A fiatal színművész 2002 óta az egri Gárdonyi Géza Színház tagja. Kortárs drámákban ugyanolyan könnyedén oldja meg a legnehezebb főszerepeket (A látszat dzsal, Halleluja, A párnaember), mint ahogy elbűvölő táncos komikusként képes egy egész operett lendületét a vállára venni (3:1 a szerelem javára). A 80 nap alatt a Föld körül című előadásban nemcsak több szerepet játszik, de zeneszerzője, szövegírója a daloknak, és a zenekar tagjaként zenészként is közreműködik. A sokszínűségben az állandó: a letagadhatatlan tehetség.
2007-ben a Pécsi Országos Színházi Találkozón A párnaember című produkcióban nyújtott alakításáért  "A legjobb férfi alakítás"-díját nyerte el. Az utóbbi években játszott Gabriela Garcia Marquez: Száz év magány, Ficsúrként a Dés László-Nemes István: Valahol Európában, alakította Bergert Gerome Ragni és James Rado: Hair című musicaljében, most pedig Arnold Wesker: A konyha című darabjában.


Mészáros Máté és Venczel Valentin A konyha c. előadásban

A magyar kormány 1953-ban alapította a díjat a kiemelkedő művészi teljesítmények elismerésére, és 1992-ben kiterjesztette színháztudományi tevékenység jutalmazására is. A díj odaítélésére a színházi szakmai szervezetek tízfős kuratóriuma tett javaslatot a művelődési minisztériumnak.

pcs

süti beállítások módosítása