Euripidész: Oresztész

A Nemzeti Színház következõ évada Euripidész Oresztész címû drámájával indul. A színészekkel még mindig nem értek véget a tárgyalások, egyelõre nem lehet tudni, hogy Alföldi Róbert kiknek ajánlott szerzõdést az évadra. Jelenleg Jordán Tamás és Alföldi Róbert - egy átmeneti idõszak erejéig - közösen irányítja az intézményt.

 
 
Januártól két igazgató dolgozik a Nemzeti Színház irányításán. Ez úgy lehetséges, hogy már megkezdte munkáját a teátrum decemberben kinevezett vezetője, Alföldi Róbert, és emellett hivatalban marad a jelenlegi igazgató, Jordán Tamás is, aki egy korábbi nyilatkozatában beszélt a munkamegosztásról.

Akkor azt mondta: az új igazgató feladata a szerződtetés és a következő évad programjának elkészítése, a régié pedig az, hogy lebonyolítsa a jelenlegi évadot, és bevezesse az új vezetőt a munkába.

Jordán Tamást az Oktatási és Kulturális Miniszter kérte fel arra, hogy az évad végéig maradjon a Nemzeti Színháznál, hogy segítse az új igazgató munkáját. Nagyné Varga Melinda, a tárca Közművelődési Főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta: a zökkenőmentes átadás-átvétel szempontjából ez volt a legmegfelelőbb döntés.

Hangsúlyozta: egy színház esetében évadokban kell gondolkodni, ezért ésszerű volt, hogy Jordán Tamás fejezze be azt az évadot, amelyet ő tervezett meg és az ő neve fémjelez. De szavai szerint az is logikus, hogy ne ő szerződtesse le a színészeket, hiszen ez már az új igazgató munkája.

Nagyné Varga Melinda hozzátette: nem jelentett volna megoldást, ha meghosszabbítják Jordán Tamás mandátumát, hiszen akkor ő készítette volna el a következő évad tervét, és szerződtette volna le a színészeket további egy évre. A jelenlegi felállás szerint ez Alföldi Róbert feladata, aki pályázatában is leírta: kisebb létszámú társulatot képzel el több vendégművésszel.

Egyelőre még nincs meg a pontos lista, hogy kik távoznak a Nemzeti társulatából, a tárgyalások jelenleg is folynak, korábban a sajtóban 17 színész neve merült fel. A következő évad - a tervek szerint- Euripidész Oresztészével indul.

Forrás: InfoRádió

süti beállítások módosítása