Elhunyt Ifj. Nagy Zoltán

2008. március 23-án, hosszantartó, súlyos betegség után, 42 éves korában elhunyt Ifj. Nagy Zoltán, a Magyar Állami Operaház tagja, a Magyar Nemzeti Balett vezetõ szólistája, és a Magyar Táncmûvészeti Fõiskola rektora.


Ifj. Nagy Zoltán a Próbában, 2006-ban az V. Magyar Táncfesztiválon
forrás: tancelet.hu

Ifj. Nagy Zoltán 1986-ban végzett balettművészként a Magyar Táncművészeti Főiskolán. 1985-től a Magyar Állami Operaház tagja, 1986-ban a Perui Nemzetközi Balettverseny első helyezettje. 1987-től a Magyar Nemzeti Balett magántáncosa, 1995-től vezető szólistája.
 Ifj. Nagy Zoltán bensőséges átéléssel és magas technikai színvonalon táncolta el a romantikus, klasszikus és modern balettirodalom legjelentősebb férfi főszerepeit; alakításait egyéni ábrázolásmód és az érzelmek széles skálája jellemezte.
 Kivételes tehetségét a magyar kormány nem véletlenül jutalmazta Kossuth-díjjal és Kiváló művész kitüntetéssel.
 Ifj. Nagy Zoltán a táncszakma teljes elismerését bírta, ezért a Magyar Táncművészeti Főiskola 2006-ban őt választotta rektorának.
Az intézmény vezetőjeként - e rövid idő alatt is - rendkívüli eredményeket ért el. Korszerű látásmódjával új irányelveket foganatosított a főiskola jövője érdekében.
Halálával súlyos veszteség érte az egész magyar táncművészetet és a közönséget egyaránt. Tehetsége és tudása pótolhatatlan a magyar balett- és táncművészet palettáján.
A teljes magyar táncszakma mély megrendüléssel vette tudomásul Ifj. Nagy Zoltán elvesztését, de továbbvisszük az utat, amelyet megkezdett...
A páratlan művészt a Magyar Állami Operaház és a Magyar Táncművészeti Főiskola a saját halottjának tekinti, temetésről később gondoskodnak.

süti beállítások módosítása