Az üvegcipő

A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata 2008. március 30-án 19.00 órától, a Nagyváradi Állami Filharmónia termében mutatja be Molnár Ferenc Az üvegcipõ címû darabját, Kovács Levente rendezésében.

Az üvegcipőt 1925-ben mutatták be először a budapesti Vígszínházban, majd hihetetlen gyorsasággal tette meg a világhírnév fele az utat: még ugyanebben az évben játszották Berlinben, Rómában és Bukarestben is. A szerző életművén belül azoknak a színműveknek a sorát gazdagítja amelyeknek érdemei - a hibátlan formateremtés, a figurák és jelenetek kidolgozottsága, nyelvi leleményesség, humor - a mai napig sem évültek el.
Molnár keserédes vígjátékában Hamupipőke jól ismert történetének motívumai köszöntenek vissza. A cselédlány, Szabó Irma ezúttal egy józsefvárosi bérház tulajdonosnőjének, Adélnak a szolgálatában áll, és gyermekien elragadtatott szerelmet táplál Sipos Lajos műbútorasztalos iránt. A beteljesülés útját azonban, ha más nem is, egyvalami biztosan keresztezi: Adél ugyanis, akit Császár Palihoz, a vagyontalan fiatal bérlőhöz fűznek gyengéd szálak, kudarctól való félelmében éppen a “drága mérges" Lajoshoz készül feleségül menni...
“A vágynak és valóságnak ritka találkozása az a három felvonás, amely ennek az üvegcipős kis cselédnek a szívéről szól. Megvan benne az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége." - írta Földi Mihály 1924-ben Az üvegcipőről. Kovács Levente rendező szerint a realitásnak és a meseszerűségnek ez a különös elegye jelenti a rendező és a színészek számára a legfőbb kihívást, a nézők számára pedig a meglepetések forrását: “Látszólag naturalista színmű, de ebben a naturalista miliőben egyféle meseszerűség van beleoltva. A balanszírozás a reális és a költői, a naturalista és a megemelt rétegek között - ez adja ennek a darabnak a különleges szépségét és érdekességét. Ezek a rétegek nem mereven választódnak el, gyakran egy mondaton, egy szituáción belül is megtörténik az átcsúszás. Ez a sajátosság a színészi játék szempontjából is érdekes, hiszen itt a színésznek egy különleges pszichotechnikára van szüksége. A közönség számára pedig tele van meglepetésekkel: gyakran szembesít meglepő fordulatokkal - akár szóhasználatban akár cselekvésekben - , amelyekre egy naturális alapból nem számíthat a néző." - vallja a rendező.


Molnár Ferenc: Az üvegcipő
modern mese három felvonásban

Szereplők: Kardos M. Róbert, Fábián Enikő, Gajai Ágnes, ifj. Kovács Levente, Csiky Ibolya, Dobos Imre, Herman Ferenc, Ababi Csilla, Fodor Réka, Hajdu Géza, Kovács Enikő, F. Bathó Ida, Csatlós Lóránt, Ács Tibor, Szotyori József, Rácz Mari, Csepei Róbert, Kocsis Gyula, Pál Hunor
közreműködnek: Bocskai Tímea zenész, Nagy Gábor, Újlaki-Horváth Henrietta

Díszlet- és jelmeztervező: László Ildikó
Rendező: Kovács Levente

Forrás: Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata

süti beállítások módosítása