Cseke Pétert választották

Cseke Péter színész-rendezõt választotta meg a Kecskeméti Katona József Színház igazgatójának csütörtöki ülésén a város közgyûlése. A döntés értelmében a következõ öt évben a Jászai Mari-díjas és Bilicsi Tivadar-díjas mûvész vezeti a kecskeméti színházat.

A közgyűlés határozata szerint Cseke Péter 2008. augusztus 1-jétől tölti be az igazgatói tisztséget, de a szeptemberben kezdődő színházi évadot már neki kell előkészítenie. Rövid időn belül munkába áll és Bodolay Gézával együttműködve kell dolgoznia július végéig.

Az első alkalommal kiírt pályázatról a közgyűlés 2007 decemberében nem tudott döntetni, ezért új pályázatot írtak ki.

Cseke Péter mellett a teátrumot tíz éve irányító Bodolay Géza, valamint Bereményi Géza író, rendező, forgatókönyvíró, Éry-Kovács András rendező, Hegedűs Zoltán színművész, Radó Denise színész, rendező, Turpinszky Béla színész, rendező és Réthly Attila rendező, író adott be érvényes pályázatot a direktori posztra.

Kedden a kulturális bizottság öt pályázatot emelt ki a nyolc közül, de ezzel nem nyújtott segítséget a közgyűlésnek a csütörtöki választáshoz.

A múlt évben kiírt pályázaton Bodolay Géza mellett indult Cseke Péter is. Az előzetesen komoly támogatottsággal bíró Cseke Péter első pályázata rengeteg bírálatot kapott. A nagyváradi születésű rendező második alkalommal írt pályázatát az interneten nyilvánossá tette.

Megválasztása után Cseke Péter elmondta: második alkalommal beadott pályázata megírásakor figyelembe vette azokat a kritikai észrevételeket, amelyek miatt az első pályázatát nem fogadta el a képviselő-testület.

Szólt arról is, hogy feleségével, Sára Bernadett színésznővel Kecskemétre költözik. A színház jelenlegi társulatát megtartja, mert több alkalommal megnézte az elmúlt időszakban az előadásokat, s jó véleménnyel van a jelenlegi társulatról.

A színházi világnapon a kecskeméti teátrum élére megválasztott új direktor május végére ígéri, hogy a kecskeméti közönség megismerheti a következő évadban színpadra kerülő darabokat.

Cseke Péter színészcsaládban született Nagyváradon. Fiatalon, 14 éves korában került Magyarországra, ahol 1972-ben felvették a Színház és Filmművészeti Főiskola színész szakára. Debrecenben kezdte, majd a fővárosban, a Madách Színházban folytatta színészi pályáját. A művész jelenleg a Turay Ida Színtársulat főrendezője.

Forrás: Stop.hu

süti beállítások módosítása