MASZK Gálaest

"Színház az egész..." címmel rendezte meg hagyományos gálaestjét a Színházi Világnap alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület csütörtök este a Madách Színházban Budapesten. Az ünnepségen adták át a Gobbi Hilda-, Soós Imre-, Hevesi Sándor-, Mensáros László- és Vámos László-díjakat. Idén elõször ítélték oda az Amphiteátrum-díjat, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre.

A Gobbi Hilda-életműdíjat ebben az évben Szatmári Liza, a Vígszínház művésze kapta. A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott Soós Imre-díjat Gidró Katalinnak, a kecskeméti Katona József Színház színésznőjének és Hajduk Károlynak, a budapesti Katona József Színház tagjának adományozták.
Hevesi Sándor-díjban Csanádi Judit díszlettervező, Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója és Gáspár Máté, a Krétakör Színház ügyvezető igazgatója részesült idén.

Vámos László-díjjal Sopsits Árpád film- és színházi rendező munkásságát ismerték el. Idén először ítélték oda az Amphiteátrum-díjat, amelyet a Szabadtéri Színpadok Szövetsége hozott létre. Az elismerést most a beregszászi Illyés Gyula Színház kapta.

A Mensáros László-díjat idén a hagyománytól eltérően, nem a Színházi Világnapon, hanem egy későbbi időpontban adják majd át.

A Színházi Világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet határozata alapján 1962 óta tartják meg, március 27-én. Ebből az alkalomból minden évben egy kiemelkedő színházművész, író, rendező ír világnapi üzenetet. Az első köszöntőt Jean Cocteau fogalmazta meg, majd az elmúlt negyvenöt év során a színházlátogatók meghallgathatták többek között Arthur Miller, Laurence Olivier, Peter Brook, Pablo Neruda, Maurice Béjart és Eugene Ionesco világnapi köszöntőjét. Idén Robert Lapage, kanadai rendező, színész, forgatókönyvíró üzenetét olvasták fel a teátrumokban az esti előadások előtt.

(FH)

süti beállítások módosítása